Chleb żytni na zakwasie z orzechami włoskimi

Magdalena Przyłudzka

11/09/2024

chleb-zytni-na-zakwasie

🌾Powrót do Tradycji: Chleb Żytni na Zakwasie z Orzechami i Czarnuszką 🍞 Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowy chleb pełen naturalnych składników i miłości do pieczenia.Ten przepis na chleb żytni na zakwasie z orzechami włoskimi i czarnuszką jest prosty, szybki i daje niesamowite rezultaty. Zdrowe składniki, bogaty smak, chrupiąca skórka – wszystko, czego potrzebujesz, by codziennie cieszyć się pysznym chlebem. 🌰🌿

Składniki na formę 30 X 11 cm ( mierząc od środka )

Zobacz film z wykonaniem KLIK

Zaczyn (na noc):

🔸 260 g mąki żytniej razowej

🔸 260 g wody

🔸 150 g zakwasu żytniego razowego ( tu znajdziesz przepis na zakwas żytni KLIK )

Wymieszaj składniki, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na noc. 🌙

Rano:

Uwaga – Odłóż z zaczynu 150 g na następny chleb 

Do miski włóż:

🔹Cały zaczyn

🔹200 g mąki żytniej typ 720

🔹 100 g mąki jaglanej lub innej ulubionej

🔹Garść pestek dyni

🔹Garść pestek słonecznika

🔹Garść orzechów włoskich

🔹1 łyżka maku

🔹1 łyżka czarnuszki 

🔹1/2 łyżki miodu

🔹 18 g soli różowej

🔹 310 g wody

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( posmaruj oliwą papier)  i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  3. Nagrzej piekarnik do 210°C i piecz przez 30 minut.
  4. Zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz jeszcze 25-30 minut.
  5. Po upieczeniu wyjmij chleb z formy, usuń papier i studź na kratce. Krój dopiero po wystudzeniu.

To przepis, który pokochasz za prostotę i szybkość wykonania. Chleb jest zdrowy, naturalny i pełen wartościowych składników. A ten smak… nie ma sobie równych! 💛

Na zdrowie,

Magda

Smakowepasje

ZOBACZ INNY PRZEPIS NA ŻYTNI CHLEB KLIK

chleb-żytni-na-zakwasie

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Chleb z czarnuszką i pokrzywą

Chleb z czarnuszką i pokrzywą

Gdy po raz pierwszy upiekłam chleb z czarnuszką i pokrzywą, byłam bardzo mile zaskoczona jego smakiem. Ten chleb pozostaje długo świeży, nawet do ostatniej kromki. Dodatek płatków owsianych sprawia że jest bardziej odżywczy.

czytaj dalej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.