Chleb maślankowy gryczano – orkiszowy

Magdalena Przyłudzka

11/09/2024

chleb-na-maślance

🎒 Idealny na powrót do szkoły – domowy chleb, który zachwyci każdego! 🌾 Chleb maślankowy, który smakuje jak na zakwasie, ale… jest na drożdżach! Maślanka dodaje wilgotności i smaku – mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz

Orkisz i gryka w połączeniu z maślanką to prawdziwy hit – zdrowo, pysznie i tak prosto! Mąkę gryczaną możesz zamienić na orkiszową lub inną ulubioną.

Nie potrzebujesz zakwasu ani długich godzin wyrastania – ten chleb jest gotowy w mgnieniu oka, a efekt powala na kolana. 

Idealny na poranki przed szkołą, szybkie śniadania, a nawet kanapki na wynos! 🎒🥪

Przepis na chleb ( jeden bochenek )- Foremka 11×30 cm

  • 300 g mąki orkiszowej
  • 300 g mąki gryczanej jasnej gładkiej ( użyłam z Moncana)
  • 7 g suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 ml maślanki ( wersja wege patrz*)
  • 1 łyżka miodu

Zobacz krótki film z wykonaniem KLIK

Wszystkie składniki połącz razem i wyrabiaj ciasto przez około 2 minuty. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 h. Pod koniec wyrastania nagrzej piekarnik na 210 stopni. 

Wyrośnięty chleb wstaw do piekarnika i piecz około 45 – 50 minut. Chleb wyciągnij zaraz po upieczeniu z foremki i studź na kratce.

*Wskazówki:

  • Chleb przechowuj w bawełnianej ściereczce do 3 dni
  • Aby odświeżyć chleb, możesz kromki opiec w tosterze..będzie jak świeżo upieczony 
  • Możesz wzbogacić chleb orzechami włoskimi lub słoneczkiem i pestkami dyni ( tylko nie na zewnątrz )
  • WEGE – Dodaj 1 łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny do 1 szklanki mleka sojowego. Odstaw na kilka minut, aż mleko lekko się zwarzy, tworząc efekt zbliżony do maślanki LUB – Użyj jogurtu roślinnego (np. kokosowego, sojowego lub migdałowego) rozcieńczonego niewielką ilością wody

💪 Ten chleb, nie wymaga zakwasu, a smakuje, jakby dojrzewał tygodniami! Spróbuj już dziś i zakochaj się w prostocie domowego pieczenia! 

🍞Daj znać w komentarzu czy piekła/eś już chleb na maślance ? 

Zapraszam po przepis na inne zdrowe chleby:

ZDROWY CHLEB GRYCZANY KLIK

SZYBKI CHLEB ORKISZOWO – OWSIANY KLIK

 

 

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Chleb z czarnuszką i pokrzywą

Chleb z czarnuszką i pokrzywą

Gdy po raz pierwszy upiekłam chleb z czarnuszką i pokrzywą, byłam bardzo mile zaskoczona jego smakiem. Ten chleb pozostaje długo świeży, nawet do ostatniej kromki. Dodatek płatków owsianych sprawia że jest bardziej odżywczy.

czytaj dalej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.