🌱🍞Chleb, który pokocha Twoje ciało. To połączenie składników sprawia, że jest zdrowy, smaczny i napakowany zdrowymi składnikami. Czy jest coś piękniejszego od zapachu świeżo pieczonego chleba unoszącego się po domu? Dzisiaj chcę podzielić się z Tobą moim ulubionym przepisem na domowy chleb z kaszy gryczanej, amarantusa i płatków owsianych! 🌾🍞
Jest naturalnie bezglutenowy, polecam go nie tylko na tej diecie, ale każdemu kto chce zjeść zdrowe śniadanie
Składniki na formę o wym 30×11 cm ( mierz wew)
- 400 g suchej kaszy gryczanej niepalonej polecam z Moncany w wersji BIO i Bezglutenowej KLIK
- 200 g ziaren mix ( słonecznik, pestki dyni, sezam )
- 100 g płatków owsianych zwykłych
- 70 g mąki amarantusowej prażonej
- 35 g skrobi ziemniaczanej
- 550 ml wody
- 30 g drożdży świeżych
- 2,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
Wykonanie
- Kaszę dokładnie opłukać na sitku i odstawić aby odciekła woda
- Przełożyć kaszę do miski lub blendera stojącego i zmiksować z 500 ml wody
- Drożdże rozpuścić w 50 ml wody
- Do zmiksowanej kaszy dodać kolejno: drożdże rozpuszczone, mąkę z amarantusa, płatki owsiane, ziarna, skrobię, sól, syrop, ocet. Wszystko wymieszać lub zmiksować
- Formę wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Przełożyć masę na chleb do foremki i odłożyć na 35 – 40 min do wyrośnięcia.
- Piec 1h w 180 stopniach, po tym czasie wyjąć z formy i dopiec 5 min
- Chleb studzić na kratce bez formy i bez popiera żeby się nie „zapocił”
- Przechowywać w bawełnianej ścierce w chlebaku
Zapisz post i obserwuj mnie na Instagramie @smakowepasje po więcej smacznych, zdrowych i szybkich przepisów.
Smacznego,
Magda
#chlebbezglutenowy #chlebdomowy #gryczany #bezglutenowepieczywo #chlebnadrożdżach #szybkieprzepisy
0 komentarzy