Galette z truskawkami bezglutenowe

Magdalena Przyłudzka

03/06/2024

galette-kruche-ciasto-bezglutenowe-z-truskawkami

🍓Sprawdź prosty przepis na Galette z truskawkami — słodkie i pyszne, a bez cukru i glutenu!Każdy kęs tego ciasta to prawdziwa uczta, bez wyrzutów sumienia. Odkryj, jak zdrowe składniki mogą przemienić się w coś wyjątkowego i pysznego.

Dzięki pudrowym mąkom od Monacana uzyskałam idealną teksturę i pełnię smaku. Mąki są mikronizowane aby nadać im wiele korzyści:

Korzyści mikronizacji

  1. Zwiększona biodostępność: Drobne cząstki mąki są łatwiej przyswajalne przez organizm, co zwiększa biodostępność składników odżywczych.
  2. Lepsza tekstura: Mikronizowane mąki mają gładką konsystencję, co poprawia jakość wypieków i innych potraw.
  3. Stabilność: Mikronizowane mąki mają dłuższą trwałość, ponieważ mniejsze cząstki mają mniejszą powierzchnię narażoną na utlenianie.
  4. Wszechstronność: Dzięki swojej drobnej strukturze, mikronizowane bezglutenowe mąki mogą być używane w szerokim zakresie zastosowań kulinarnych, od pieczenia po dodatki do napojów.

Proces mikronizacji jest kluczowy dla uzyskania wysokiej jakości mąk pudrowych, które charakteryzują się doskonałą konsystencją, smakiem i wartościami odżywczymi.

UWAGA – 🎁Na hasło „smakowepasje” uzyskasz 10% rabatu w sklepie moncana.pl

Przepis na kruche Galette:

Tu zobacz wideo przepis KLIK

Składniki:

Nadzienie:

  • 500 g świeżych truskawek przekrojonych na pół
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 

Do posmarowania ciasta pod koniec pieczenia: 1 jajko ( opcja)

  1. Wszystkie składniki sypkie połącz i wymieszaj
  2. Dodaj pokrojone zimne masło i rozrób na kruszonkę
  3. Dołóż miód i wodę, wyrób szybko gładkie ciasto. Schładzaj przez 1 h w lodówce
  4. Papier do pieczenia wysmaruj dobrze masłem klarowanym i  wyłóż ciasto. Przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm na okrąg o wymiarze około 25-27 cm. Przełóż całość na blachę i ściągnij górny papier
  5. Posyp mąką migdałową równomiernie i wyłóż truskawki zostawiając około 2 cm wolnego brzegu. Pomagając sobie papierem zawijaj boki ciasta na truskawki

👩‍🍳Piecz Galette z truskawkami 40 minut w 200 st grzanie góra/dół, po czym wyjmij ostrożnie, posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem i dopiecz jeszcze 5 – 10 minut aż ciasto nabierze mocno złotego koloru.

To pyszne maślane ciasto bez cukru studź na kratce min 1 h, możesz posypać mielonym na puder ksylitolem i udekorować prażonymi płatkami migdałowymi

💬Szukasz zdrowych alternatyw i nie chcesz rezygnować z przyjemności jedzenia? To przepis dla Ciebie 😘💕

Smacznego,

Magda

Smakowepasje

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.