Włoska Focaccia na zaczynie polish

Magdalena Przyłudzka

16/07/2024

włoska-focaccia-przepis

Jest miękka, chrupiąca na zewnątrz i ma głębszy bardziej złożony smak…ta focaccia jest wyjątkowa, nie tylko dzięki dodatkom jak oliwki, czosnek i pomidorki, ale też dzięki długiej fermentacji.

Długie wyrastanie pozwala enzymom i drożdżom pracować nad rozwinięciem pełni aromatów, które nie są możliwe do osiągnięcia przy bezpośrednim dodaniu drożdży do ciasta.

włoaska-focaccia-przpis

focaccia-jak-zrobic

Zobacz film z wykonania KLIK

Składniki na zaczyn polish:

  • 5 g świeżych drożdży
  • 100 g mąki “00”
  • 100 g wody

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki “00”
  • 200 g mąki typ 480 lub 450 (tortowej ) – możesz również użyć orkiszowej 450 (tortowej)
  • 380 g wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oliwy

Dodatki:

  • 2 garście oliwek zielonych i czarnych kalamata
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 2 łyżki rozmarynu świeżego
  • 6 ząbków czosnku pokrojonego na plasterki
  • gruba sól około 3/4 łyżeczki

Wykonanie:

  1. Składnik na zaczyn wymieszać w miseczce, przykryć i odstawić na 3 h.
  2. Do misy miksera włożyć: wodę, zaczyn oraz pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiać 3 minuty.
  3. Ciasto przełożyć do dużej misy i przykryć ścierką zwilżoną na 1,5 h. W tym czasie co pól godziny składać ciasto. Na początku będzie bardzo lepiące lecz przy ostatnim złożeniu już się nie przykleja. Będą 3 złożenia.
  4. Po ostatnim złożeniu ciasto odstawić na 1/2 h, następnie przełożyć do nasmarowanej obficie oliwą formy o wymiarach
  5. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 3-4 h.
  6. Odwinąć z foli, polać ciasto 2 -3 łyżkami oliwy i wbijać w ciasto palce, lekko rozprowadzać oliwę tworząc wgłębienia na dodatki.
  7. Wyłożyć dodatki i posypać grubszą solą. Odstawić na 1/2 h do wyrośnięcia.
  8. Piekarnik nagrzać na 250 stopni i piec focaccię przez 25 minut.
  9. Po upieczeniu odczekać 5 minut i wyłożyć upieczoną focaccię na kratkę.

Włoską focaccie przechowuj w ściereczce, pozostaje wilgotna do dwóch dni. Aby ja odświeżyć możesz ponownie podpiec w 150 stopniach około 5 – 10 minut. Będzie nadal pyszna.

focaccia

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.