Nadziewane muszle ze szpinakiem i mozarellą z pesto

Magdalena Przyłudzka

01/08/2024

muszle-nadziewane-szpinakiem-mozarellą- pesto-bazyliowe

Wiedzieliście, że pistacje i bazylia tworzą idealne pesto? Sprawdźcie to! Makaronowe muszle nadziane szpinakiem i mozarellą to idealne danie dla miłośników włoskiej kuchni. Delikatne muszelki, wypełnione aromatycznym szpinakiem z czosnkiem i miękką mozarellą, a wszystko to ułożone na soczystym sosie pomidorowym. Całość dopełnia pesto pistacjowe z bazylią – wyjątkowe połączenie, które musisz spróbować! 🌰🍃🧀

Do tego przepisu użyłam wyjątkowego makaronu od Kuchnia Zdrowia, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też świetnie zachowuje swoją strukturę po ugotowaniu. Idealny do nadziewania i zapiekania!

Muszelki nadziałam szpinakiem i mozarellą, ułożyłam na aromatycznym sosie i zapiekłam…A na zakończenie? Pesto pistacjowe! Wykonane na bazie pistacji i świeżej bazylii, które dodaje daniu wyjątkowego, orzechowego smaku i zdrowych tłuszczów.

Składniki na 5 porcji:

Pesto pistacjowe z bazylią:

  • 2 garście świeżych liści bazylii 
  • 3 łyżki pistacji niesolonych i nieprażonych Kuchnia Zdrowia ( dobra cena )
  • 2 łyżki parmezanu
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej lub różowej 

Wszystko utrzyj w moździerzu, reguluj gęstość za pomocą wody lub oliwy

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 500 – 600 g passaty 
  • Sól do smaku 
  • 1 łyżka oliwy 

Na oliwie podsmaż cebulkę i dodaj passatę oraz sól. Pogotuj na małym ogniu około 1 min.

Nadzienie:

  • 400 g szpinaku świeżego
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe opakowania mini mozarella w kulkach

Szpinak posiekaj i podsmaż na oliwie, dopraw solą. 

Mozarellę pokrój na połówki, odstaw. 

Ugotuj około 40 muszli makaronu, do naczynia wlej sos pomidorowy i ułóż muszle makaronowe. Napełnij je szpinakiem i do każdej włóż połówkę kulki mozarelli. 

Piecz całość w piekarniku w 180 stopniach aż ser zrobi się płynny. Udekoruj pesto, posyp pistacjami ( możesz je lekko uprażyć ) i podawaj jeszcze ciepłe.

Smacznego !

Zapisz post i obserwuj powiece pysznych przepisów 🔥 Zapraszam Cię na Instagram gdzie pokazuję jak to danie wykonać KLIK

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.