Wiedzieliście, że pistacje i bazylia tworzą idealne pesto? Sprawdźcie to! Makaronowe muszle nadziane szpinakiem i mozarellą to idealne danie dla miłośników włoskiej kuchni. Delikatne muszelki, wypełnione aromatycznym szpinakiem z czosnkiem i miękką mozarellą, a wszystko to ułożone na soczystym sosie pomidorowym. Całość dopełnia pesto pistacjowe z bazylią – wyjątkowe połączenie, które musisz spróbować! 🌰🍃🧀
Do tego przepisu użyłam wyjątkowego makaronu od Kuchnia Zdrowia, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też świetnie zachowuje swoją strukturę po ugotowaniu. Idealny do nadziewania i zapiekania!
Muszelki nadziałam szpinakiem i mozarellą, ułożyłam na aromatycznym sosie i zapiekłam…A na zakończenie? Pesto pistacjowe! Wykonane na bazie pistacji i świeżej bazylii, które dodaje daniu wyjątkowego, orzechowego smaku i zdrowych tłuszczów.
Składniki na 5 porcji:
Pesto pistacjowe z bazylią:
- 2 garście świeżych liści bazylii
- 3 łyżki pistacji niesolonych i nieprażonych Kuchnia Zdrowia ( dobra cena )
- 2 łyżki parmezanu
- Sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli morskiej lub różowej
Wszystko utrzyj w moździerzu, reguluj gęstość za pomocą wody lub oliwy
Sos pomidorowy:
- 1 cebula drobno pokrojona
- 500 – 600 g passaty
- Sól do smaku
- 1 łyżka oliwy
Na oliwie podsmaż cebulkę i dodaj passatę oraz sól. Pogotuj na małym ogniu około 1 min.
Nadzienie:
- 400 g szpinaku świeżego
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 łyżka oliwy
- 2 małe opakowania mini mozarella w kulkach
Szpinak posiekaj i podsmaż na oliwie, dopraw solą.
Mozarellę pokrój na połówki, odstaw.
Ugotuj około 40 muszli makaronu, do naczynia wlej sos pomidorowy i ułóż muszle makaronowe. Napełnij je szpinakiem i do każdej włóż połówkę kulki mozarelli.
Piecz całość w piekarniku w 180 stopniach aż ser zrobi się płynny. Udekoruj pesto, posyp pistacjami ( możesz je lekko uprażyć ) i podawaj jeszcze ciepłe.
Smacznego !
Zapisz post i obserwuj powiece pysznych przepisów 🔥 Zapraszam Cię na Instagram gdzie pokazuję jak to danie wykonać KLIK
0 komentarzy