Szybki chleb orkiszowo – owsiany

🍞 Nie uwierzysz, jak szybko możesz mieć świeży chleb na stole! 😫 Ciągle brakuje Ci czasu na pieczenie domowego chleba, a te w sklepach nie spełniają Twoich oczekiwań?  Zastanawiasz się, czy istnieje sposób na szybki i prosty chleb, który będzie zarówno zdrowy, jak i smaczny? 

Mam dla Ciebie idealne rozwiązanie! Przepis na chleb orkiszowo-owsiany – prosty, szybki i pełen zdrowych składników. Ten chleb możesz zrobić wieczorem a na rano będzie jak znalazł 🙂

Przepis na chleb krok po kroku:

  • 1 łyżeczka cukru lub syropu klonowego
  • 10 g świeżych drożdży
  • 450 g ciepłej wody
  • 100 g płatków owsianych
  • 520 g mąki chlebowej orkiszowej
  • 2 – 2,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki maku lub czarnuszki
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego lub suszonej pokrzywy
  • 2 łyżeczki lubczyku suszonego
  • Białko jaja kurzego do posmarowania wierzchu

Wykonanie:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłej ale nie gorącej wodzie 
  2. Wszystkie składniki ( oprócz jajka ) wsypać do miski i wyrobić.
  3. Odstawić aż wyrośnie, znowu łyżką krótko wyrobić.
  4. Formę keksową wyłożyć papierem, posmarować koniecznie papier olejem ( w przeciwnym razie przyklei się do chleba )
  5. Nagrzać piekarnik na 220 stopni
  6. Posmarować białkiem i piec 1 h bez termoobiegu, grzałka góra i dół. 
  7. Po upieczeniu odrazu zdjąć papier i studzić na kratce.

🥐 Czy czujesz już ten zapach? Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis i ciesz się smakiem domowego pieczywa.

Podziel się swoimi chlebowymi doświadczeniami w komentarzach!  Lubisz piec chleby czy wolisz skorzystać z piekarni ? 

Pozdrawiam,

Magda Smakowepasje.pl

Zapraszam na reels Instagram, tam zobaczysz jak zrobiłam ten chleb KLIK

Może to Ci się spodoba ?

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE KLIK

chleb-żytni-na-zakwasie

 


Magda Przyłudzka – twórca kulinarny, blog kulinarny, szybkie proste przepisy

Zdrowe przepisy, kuchnia, gotowanie, smaczne jedzenie, Reels kulinarne, Video z przepisami 


 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Chleb z czarnuszką i pokrzywą

Chleb z czarnuszką i pokrzywą

Gdy po raz pierwszy upiekłam chleb z czarnuszką i pokrzywą, byłam bardzo mile zaskoczona jego smakiem. Ten chleb pozostaje długo świeży, nawet do ostatniej kromki. Dodatek płatków owsianych sprawia że jest bardziej odżywczy.

czytaj dalej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.