Chleb bezglutenowy często pozostawia wiele do życzenia… Poszukiwanie idealnego bezglutenowego pieczywa może być wyzwaniem, ale mam dla Ciebie rozwiązanie!
Koniec z suchym wypiekiem !
Koniec ze smakiem tektury !
Koniec z rozsypującym się pieczywem !
Ta bezglutenowa ciabatta to prawdziwy hit – chrupiąca na zewnątrz, miękka i aromatyczna w środku. Najlepsze w niej jest to, że robisz wieczorem, zostawiasz na noc w lodówce a rano wystarczy upiec i gotowe !
Do pieczywa użyłam bezglutenowych pudrowych mąk od Moncana KLIK .Są świetne, dzięki pudrowej konsystencji uzyskałam idealną teksturę pieczywa. Na kod “smakowepasje” otrzymujesz 10% rabatu na wszystkie produkty w sklepie Moncana.
Przepis na bezglutenowe pieczywo:
Składniki na 1 dużą sztukę ( około 4 – porcji )
- 320 ml wody letniej
- 5 g drożdży świeżych
- 1,5 łyżeczki cukru
- 100 g mąki ryżowej Moncana KLIK
- 70 g mąki owsianej Moncana KLIK
- 50 g skrobii z tapioki
- 30 g mąki z ciecierzycy Moncana KLIK
- 8-10 g babki jajowatej Moncana KLIK
- 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
Pierwsze 3 składniki wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Dodać pozostałe składniki i odstawić do miski. Przykryć folią szczelnie i wstawić na noc do lodówki. Możesz zanim wstawić po 2 h odgazować ciasto łyżką drewnianą uciskając go i mieszając.
Rankiem wyjąć miskę i wylać 1 łyżkę owy/oleju na blat i posmarować dłonie oliwą. Na natłuszczony blat wyłożyć ciasto i go poskładać, rozpłaszczając najpierw i składać od dłuższego boku, najpierw jeden pózniej drugi w środek. Następnie złożyć po przeciwnych bokach tak samo.
Nagrzać piekarnik na 200 stopni.
Uformować bagietkę/ ciabattę na długość około 20 -30 cm. Posmarować żółtkiem ( lub pomiń ) i odstaw na 1/2 h. Natnij w trzech miejscach i piecz 40 minut.
Przed pokrojeniem dobrze wystudź.
📢 Nie trać czasu na poszukiwanie idealnego bezglutenowego chleba – wypróbuj przepis na tą ciabattę i przekonaj się, że dobrej jakości bezglutenowy wypiek to rzeczywistość! 💥🍞
Zapisz post i obserwuj po więcej smacznych przepisów. Podaj dalej osobom które są na diecie bez glutenu.
Pozdrawiam,
Magda Smakowepasje
Zapraszam na Instgaram KLIK, tam zobaczysz reels z tym wypiekiem
0 komentarzy