Brukselka to prawdziwa bomba witaminowa ! Teraz w sezonie jesiennym warto korzystać z dobrodziejstw natury i przyrządzać to warzywko na rożne sposoby 🙂
Jej specyficzny smak często ma wpływ na jej spożycie, a szkoda, ponieważ brukselka ma właściwości antynowotworowe, wzmaga płodność, ważna dla kobiet w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego.
Są różne sposoby na to aby złagodzić jej zapach, np. gotować ją w mleku. Pewnie, też można, ale brukselka to brukselka i ma smakować jak brukselka :)) Odpowiednio przyrządzona świetnie smakuje, czym częściej będziesz ją jadła/jadł tym bardziej ją polubisz.
Moja dzisiejsza propozycja to brukselka z dynią i szalotką…inspiracja pochodzi z książki Lidla. Wszystko razem się pieczę, dla mnie to duży plus gdyż zaoszczędzam wtedy dużo czasu.
Składniki:
- 1/2 średniej dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
- 15 brukselek ( około ), większe przekrojone na pół
- 6 szalotek pokrojonych na pół lub ćwiartki
- garść żurawiny suszonej
- garść orzechów włoskich
- oliwa 3 łyżki lub masło klarowane
- cynamon, kardamon, sól
- 1 łyżka agawy lub miodu
- opcjonalnie dressing i rukola lub sałata
Wykonanie:
- Żurawinę namocz w gorącej wodzie na 1/2 h
- Rozgrzej piekarnik na do 180 stopni
- Brukselkę wraz z dynią i szalotką skrop obficie oliwą lub masłem klarowanym ( wcześniej go rozpuść ), przypraw cynamonem i kardamonem oraz solą
- Wszystko wyłóż na blachę i piecz około 30 minut aż dynia zmięknie – 10 minut przed końcem dołóż odsączoną żurawinę i skrop warzywa agawą używając do tego pędzla silikonowego
- Lekko na patelni przyrumień orzechy
- Na talerzu ułóż dynię, brukselkę i szalotkę oraz żurawinę, posyp orzechami.
- Możesz dołożyć sałatkę polaną dressingiem kurkumowym, która ożywi danie.
Danie jest lekko słodkie, aromatyczne. Aby było bardziej syte, możesz podać z kaszą jaglaną lub komosą ryżową, lub jako dodatek do mięsa. U mnie ten posiłek posłużył za kolację, bez zbóż.
Polecam,
Magda
.
Polecam również:
0 komentarzy