Magdalena Przyłudzka

06/10/2020

 

Brukselka to prawdziwa bomba witaminowa ! Teraz w sezonie jesiennym warto korzystać z dobrodziejstw natury i przyrządzać to warzywko na rożne sposoby 🙂

Jej specyficzny smak często ma wpływ na jej spożycie, a szkoda, ponieważ brukselka ma właściwości antynowotworowe, wzmaga płodność, ważna dla kobiet w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego.

Są różne sposoby na to aby złagodzić jej zapach, np. gotować ją w mleku. Pewnie, też można, ale brukselka to brukselka i ma smakować jak brukselka :)) Odpowiednio przyrządzona świetnie smakuje, czym częściej będziesz ją jadła/jadł tym bardziej ją polubisz.

Moja dzisiejsza propozycja to brukselka z dynią i szalotką…inspiracja pochodzi z książki Lidla. Wszystko razem się pieczę, dla mnie to duży plus gdyż zaoszczędzam wtedy dużo czasu.

 

Składniki:

  • 1/2 średniej dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
  • 15 brukselek ( około ), większe przekrojone na pół
  • 6 szalotek pokrojonych na pół lub ćwiartki
  • garść żurawiny suszonej
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa 3 łyżki lub masło klarowane
  • cynamon, kardamon, sól
  • 1 łyżka agawy lub miodu

 

  • opcjonalnie dressing i rukola lub sałata

Wykonanie:

  1. Żurawinę namocz w gorącej wodzie na 1/2 h
  2. Rozgrzej piekarnik na do 180 stopni
  3. Brukselkę wraz z dynią i szalotką skrop obficie oliwą lub masłem klarowanym ( wcześniej go rozpuść ), przypraw cynamonem i kardamonem oraz solą
  4. Wszystko wyłóż na blachę i piecz około 30 minut aż dynia zmięknie – 10 minut przed końcem dołóż odsączoną żurawinę i skrop warzywa agawą używając do tego pędzla silikonowego
  5. Lekko na patelni przyrumień orzechy
  6. Na talerzu ułóż dynię, brukselkę i szalotkę oraz żurawinę, posyp orzechami.
  7. Możesz dołożyć sałatkę polaną dressingiem kurkumowym, która ożywi danie.

Danie jest lekko słodkie, aromatyczne. Aby było bardziej syte, możesz podać z kaszą jaglaną lub komosą ryżową, lub jako dodatek do mięsa. U mnie ten posiłek posłużył za kolację, bez zbóż.

 

Polecam,

Magda

.

Polecam również:

     Krem z dyni

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.