Przyszła jesień a wraz z nią warto wprowadzić więcej zup do menu. Taki posiłek rozgrzeję Cię, doda energii, poza tym , jest to świetny sposób na dostarczenie wielu różnorodnych warzyw.
Pokażę Ci fajny trik na gęściejszą i bardziej kremową zupę. Miksuję część warzyw z nerkowcami, dzięki czemu jest bardziej treściwa i kremowa, nie trzeba juz dokładać żadnych śmietanek.
Składniki:
- 1/2 główka kalafiora
- 3 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 1/2 cukini
- kawałek selera
- kilka brukselek
- 1 cebula
- olej kokosowy
- koperek, natka
- garść nerkowców
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- sól
- 2 łyżki octu jabłkowego
Wykonanie:
- Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju
- Pozostałe warzywa pokrój w kostkę i dołóż do cebuli
- Zalej wodą tak aby przykryła warzywa i trochę ponad ich objętość, około 2 cm
Gdy warzywa w zupie zmiękną odlej 2 chochle ( tylko żeby to były głównie warzywa a nie płyn ) do pojemnika i dorzuć nerkowce, zblenduj na gładko. Czym bardziej gładka masa tym lepiej. Wlej do zupy i nie gotuj. Najlepiej włożyć krem gdy zupa nie gotuję się już około 10 min. Na końcu koperek, dopraw octem jabłkowym i w razie potrzeby dolej mleko kokosowe.
Polecam,
Magda
0 komentarzy