Rozgrzewający krem z dyni, polecam, zwłaszcza w sezonie jesienno – zimowym. Taką zupę możesz podać na śniadanie z sycącym serem kozim lub innym wysoko tłuszczowym lub z jajkiem ugotowanym na miękko.
Składniki 4 porcje:
- 1 mała dynia hokkaido
- 1 batat
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- mleko kokosowe lub śmietanka słodka 4 łyżki
- imbir w ilości jaką lubisz
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa gotujemy zalane ponad 1 centymetr bulionem lub wodą do miękkości.
- Miksujemy na gładko, doprawiamy sokiem z cytryny i mlekiem kokosowym i imbirem świeżym startym ( imbir możesz w kawałku dodać razem z warzywami do gotowania )
Dodatki do kremu:
- jajko na miękko
- grzanki na maśle
- makaron bezglutenowy
- kawałki tłustego sera
1 porcja zawiera:
153 kcal
4.8 g protein
27.1 net carbs
0,7 fat
Smacznego
Magda
0 komentarzy