Dressing do sałatek na bazie oliwy i octu jabłkowego. Dodatek kurkumy czyni go jeszcze bardziej bogatszy i odżywczy. Ocet jabłkowy i kurkuma to obowiązkowe składniki w naszej kuchni. Taki sos do sałatek możesz również używać do kasz.
Przepis na dressing
Składniki na 3/4 szklanki:
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki octu jabłkowego nierafinowanego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 szczypty soli
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
Wykonanie:
- wszystkie składniki blindujemy na gładko dostosowując ilość składników pod Twoje preferencje smakowe.
Dressing możesz urozmaicać np dodając bazylię lub inne zioła. Wtedy miksuj dłużej, uzyskasz w ten sposób zielony dressing, który możesz stosować do pomidorów.
Warto zrobić większą ilość, przyda się do wielu dań w tym grillowych. Taki sos możesz przechowywać 7 -10 dni w lodówce.
Smacznego,
Magda
INNE PRZEPISY Z WYKORZYSTANIEM DRESSINGU:
0 komentarzy