Soczysta i orzeźwiająca sałatka ze szparagami i truskawkami. Wzbogacona o ser camembert i orzechy, stanowi dość syty posiłek. Świetnie sprawdzi się na kolację lub dodatek do dań grillowych.
Szczyt sezonu szparagów przypada na maj, czerwiec…tak jak truskawek. Co prawda, jedne i drugie można już kupić prawie przez cały rok, lecz najlepszy smak i zapach mają te zebrane w sezonie. Warto w. pełni wykorzysta sezon szparagowy łącząc go w czerwcu z truskawkami ponieważ jedne i drugi są bardzo cenne dla naszego organizmu.
Jak ugotować szparagi
Szparagi można przygotować na wiele sposobów. Bardzo ważna zasada – czym dłuższa obróbka termiczna, tym bardziej będą włókniste i trudniejsze do pogryzienia. Szparagi powinny być jędrne i lekko chrupiące. Najczęściej wrzucam je do osolonego wrzątku i gotuję maksymalnie 3 min. Sprawdza się również patelnia, na rozgrzana oliwę lub klarowane masło wrzucam szparagi w całości i grilluję je mniej więcej po 3 min z każdej strony. Szybka obróbka na patelni powoduje, że nic a nic nie utracisz ze smaku tego pysznego warzywa. Mało tego, szparagi przygotowane w ten sposób nabierają dodatkowego aromatu i słodkości i co najważniejsze – są soczyste i nie włókniste.
Jak przygotować orzechy do sałatki
Proponuję lekkie uprażenie na suchej patelni, lecz uważaj aby nie przypalić bo będą gorzkie. Do tej sałatki pyszne są orzechy włoskie, ale sprawdzą się również nerkowce. Jeśli masz alergię na któreś z tych orzechów możesz zastąpić je słonecznikiem i całymi pestkami dyni. Ja niestety uczulona na orzechy włoskie, lecz gdy poddam je obróbce termicznej, nie wywołują u mnie objawów alergii – nie swędzi mnie w gardle i nie kicham.
Jaki wybrać ser do sałatki
Proponuję camembert naturalny, lecz świetnie sprawdzi się gorgonzola pikantna lub łagodna. Myślę, że parmezan starty na płaty też będzie smaczny. Można zaszaleć i podać z serem Halloumi grillowanym.
Przepis
Na dwie porcje:
- 4 garście rukoli świeżej
- 1-2 szklanki truskawek pokrojonych na połówki
- 1 ser camembert
- garść orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
- 10 szparagów zielonych
- 2 cebule szalotki ( możesz zamienić na czerwoną cebulę, wtedy 1 sztuka mała )
- pestki dyni posiekane
- pestki z granatu
- dressing miodowy lub kurkumowy KLIK
Wykonanie:
- Szparagi gotujemy we wrzątku max 3 min lub grillujemy na patelni po 3 min z dwóch stron
- Szalotkę kroimy na cienkie plasterki
- Na talerzu wykładamy rukolę
- Na rukolę szparagi , pokrojony ser, truskawki, orzechy , pestki dyni i granatu oraz poszatkowaną szalotkę.
- Całość przed podaniem obficie polewamy dressingiem
Dressing:
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy czy klonowy
- 4 łyżki oliwy
- kurkuma 1/4 łyżeczki
Wszystko razem umieszczamy w słoiku i mocno wstrząsamy do uzyskania gładkiej emulsji. Dostosuj smak dressingu, może uznasz że należy więcej soku z cytryny lub miodu. Sos powinien być słodko kwaśny.
Polecam również prostą sałatkę z udziałem truskawek KLIK
Smacznego, na zdrowie !
Magda
0 komentarzy