Kiedy słońce góruje na niebie, a zapachy smażonych potraw unoszą się w powietrzu, nie ma chyba nic lepszego niż letnie grillowanie. Dziś chcę podzielić się z Wami prawdziwą perełką kuchni letniej – grillowanymi plastrami bakłażana z intensywnym aromatem czosnku. To danie nie tylko smakuje jak wyjęte prosto z rajskiego ogrodu, ale także robi ogromne wrażenie na gościach. To smakowite danie wegetariańskie możesz przyrządzać właściwie przez cały rok.
Grillowanie warzyw to świetny sposób na uzyskanie wspaniałego smaku, bakłażan lubi ten sposób obróbki. Dzięki temu pozostaje soczysty i miękki w środku. Jeśli nie używasz grilla, możesz plasterki upiec w piekarniku, będą tak samo pyszne.
Bakłażan stanowi świetną alternatywę mięsa, daje sytość a w połączeniu z prawdziwą fetą i sałatką ze świeżych liści to już prawdziwy przepis na zdrowy posiłek 🙂
Gotowi na podróż po smakach i aromatach? Wyruszmy razem w kulinarne pełne przygód doświadczenie!
Zatem do dzieła ! to będzie porcja dla 3 – 4 osób
Przygotuj składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 4 duże ząbki czosnku drobno posiekane + 3 łyżki oliwy
- 50 ml oliwy extra virgin
- Sok z 1 cytryny
- Garść natki pietruszki posiekanej drobno
- Garść świeżego oregano posiekanego
- Sól i pieprz
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik na 210 stopni
- Bakłażana pokroić na plastry o grubości 1 cm
- Wyłożyć na blachę z papierem i posmarować pędzlem oliwą z każdej strony
- Piec około 15 – 25 min – do czasu gdy będą miękkie
- Na oliwie podsmażaj około 3 min drobno posiekany czosnek
- Miseczce wymieszać sok z cytryny z rumianym czosnkiem, dodać zioła posiekane
- Bakłażana przełożyć do miski i polać aromatyczną oliwą z czosnkiem i ziołami.
- Niech poleży 1/2 h aby smaki dobrze się połączyły
Wskazówki:
- Możesz plastry posypać tartym parmezanem
- To smakowite danie wegetariańskie może poleżeć w lodowce do dwóch dni. Najlepiej przełożyć do słoika z całością zalewy i zakręcić.
Jak podawać grillowanego bakłażana?
- Świetny jako samodzielna przekąska.
- Doskonały na kanapkę zamiast wędlin itp.
- Jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich.
Bakłażan świetnie wpisują się w zdrową dietę wegetariańską, warto go włączyć do diety. Bo oprócz cudownych doznań smakowych dostarcza wiele cennych składników odżywczych. Szczególnie bogaty jest w wapń i fosfor a także sporo błonnika oraz fitosterole i przeciwutleniacze.
To jak? Grillujesz ?
Napisz w komentarzu czy lubisz to zdrowe warzywko i czy Ci smakowało. A może dodasz jakiś swój akcent/dodatek do tego dania i się pochwalisz ?
Dzięki wielkie za uwagę, wierzę, ze przepis przypadnie ci du smaku a już na pewno odżywi Twój organizm.
Z pozdrowieniami,
Magda
Zobacz inne przepisy z udziałem bakłażana
ROLADKI BAKŁAŻANA W SOSIE CURRY
Zapraszam do sklepu po śniadaniowy Ebook
0 komentarzy