Grillowane plastry bakłażana

Magdalena Przyłudzka

26/09/2023

grillowany bakłażan

Kiedy słońce góruje na niebie, a zapachy smażonych potraw unoszą się w powietrzu, nie ma chyba nic lepszego niż letnie grillowanie. Dziś chcę podzielić się z Wami prawdziwą perełką kuchni letniej – grillowanymi plastrami bakłażana z intensywnym aromatem czosnku. To danie nie tylko smakuje jak wyjęte prosto z rajskiego ogrodu, ale także robi ogromne wrażenie na gościach. To smakowite danie wegetariańskie możesz przyrządzać właściwie przez cały rok.

PIECZONY-GRILLOWANY-BAKLAZAN

Grillowanie warzyw to świetny sposób na uzyskanie wspaniałego smaku, bakłażan lubi ten sposób obróbki. Dzięki temu pozostaje soczysty i miękki w środku. Jeśli nie używasz grilla, możesz plasterki upiec w piekarniku, będą tak samo pyszne.

Bakłażan stanowi świetną alternatywę mięsa, daje sytość a w połączeniu z prawdziwą fetą i sałatką ze świeżych liści to już prawdziwy przepis na zdrowy posiłek 🙂

Gotowi na podróż po smakach i aromatach? Wyruszmy razem w kulinarne pełne przygód doświadczenie!

Zatem do dzieła ! to będzie porcja dla 3 – 4 osób

Przygotuj składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 4 duże ząbki czosnku drobno posiekane + 3 łyżki oliwy
  • 50 ml oliwy extra virgin
  • Sok z 1 cytryny
  • Garść natki pietruszki posiekanej drobno
  • Garść świeżego oregano posiekanego
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

  • Rozgrzać piekarnik na 210 stopni
  • Bakłażana pokroić na plastry o grubości 1 cm
  • Wyłożyć na blachę z papierem i posmarować pędzlem oliwą z każdej strony
  • Piec około 15 – 25 min – do czasu gdy będą miękkie
  • Na oliwie podsmażaj około 3 min drobno posiekany czosnek 
  • Miseczce wymieszać sok z cytryny z rumianym czosnkiem, dodać zioła posiekane 
  • Bakłażana przełożyć do miski i polać aromatyczną oliwą z czosnkiem i ziołami. 
  • Niech poleży 1/2 h aby smaki dobrze się połączyły 

Wskazówki:

  • Możesz plastry posypać tartym parmezanem
  • To smakowite danie wegetariańskie może poleżeć w lodowce do dwóch dni. Najlepiej przełożyć do słoika z całością zalewy i zakręcić.

Jak podawać grillowanego bakłażana?

  1. Świetny jako samodzielna przekąska.
  2. Doskonały na kanapkę zamiast wędlin itp.
  3. Jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich.

Bakłażan świetnie wpisują się w zdrową dietę wegetariańską, warto go włączyć do diety. Bo oprócz cudownych doznań smakowych dostarcza wiele cennych składników odżywczych. Szczególnie bogaty jest w wapń i fosfor a także sporo błonnika oraz fitosterole i przeciwutleniacze.

To jak? Grillujesz ?

Napisz w komentarzu czy lubisz to zdrowe warzywko i czy Ci smakowało. A może dodasz jakiś swój akcent/dodatek do tego dania i się pochwalisz ?

Dzięki wielkie za uwagę, wierzę, ze przepis przypadnie ci du smaku a już na pewno odżywi Twój organizm.

Z pozdrowieniami,

Magda

Zobacz inne przepisy z udziałem bakłażana

ROLADKI BAKŁAŻANA W SOSIE CURRY

roladki-z-baklazana-pieczone

ROLADKI BAKŁAŻANA Z PESTO

roladki z pesto

Zapraszam do sklepu po śniadaniowy Ebook

SNIADANIA-NA-JESIEN-ZIME-BEZGLUTENOWE

 

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.