Roladki z grillowanego bakłażana z zielonym pesto to idealna przekąska na letnie imprezy. Doskonale wpisują się w klimaty grillowania oraz urodzinowych imprez. Zawsze zachwycają gości swoim świeżym i pysznym smakiem. Przepis sprawdzony już wielokrotnie, od lat jest testowany przez wielu gości 🙂 To ciekawe urozmaicenie rodzinnych spotkań.
Składniki na 5 porcji:
- 3 jak najdłuższe bakłażany
- 1,5 cytryny średniej
- 3 duże ząbki czosnku
- oliwa 2 łyżki
- 150 g fety greckiej
- 3 spore garście Bazyli świeżej
- 2 garście rukoli
- 100 g orzeszków Pini prażonych
- do ozdoby: świeża bazylia, figi i lub truskawki, rukola, orzeszki.
Wykonanie:
- Bakłażany pokroić na plastry grubości 1 cm ( dobrze się to robi w maszynce do krojenia chleba, ostrożnie na palce, rób to z zabezpieczeniem)
- Plastry bakłażana posyp lekko solą i odstaw na 1 h aby puściły sok, po czym opłucz i odsącz z wody. Wytrzyj każdy ręcznikiem papierowym.
- Rozgrzej piekarnik na 200 stopni.
- Bakłażany układać na dwóch blachach i posmarować lekko oliwą.
- Piec min 15 min do max 20-25 tak aby nóż miękko wchodził ale nie były za bardzo spieczone.
- Zrobić pesto – zieleninę wrzucić do blendera kielichowego, dołóżyć orzeszki, cytrynę i czosnek posiekany drobno.
- Pulsacyjnie zmielić ale nie na gładko.
- Każdy plaster posmarować 1 płaską łyżką pesto i posypać fetą.
- Zwinąć.
- Przełożyć do lodówki na 2 h.
- Po tym czasie roladki puszczą wodę/ sok. Przełożyć je przed podaniem na czysty talerz, udekorować świeżą bazylią i podawać.
Świetnie pasują do foccaci i grillowanych bagietek oraz do sałatki greckiej. Ozdabiaj rukolą, bazylią, świeżymi owocami ( figi czy truskawki )
Ściskam gorąco,
Magda
Zobacz inne przepisy z bakłażanem
0 komentarzy