Bakłażan w sosie curry

Magdalena Przyłudzka

28/04/2021

Gdy po raz pierwszy przygotowałam to danie wtedy pojawiła się miłość do bakłażana. Byłam jedną z tych osób, które za nim nie przepadały. Bakłażan jest dość trudny w obróbce ale warto się do niego przekonać. W tym przepisie bakłażan jest zatopiony w pysznym sosie curry przygotowanym ze zmielonych warzyw. Jeśli lubisz pikantne dania do sosu dodaj ostrą papryczkę chili.

Zapraszam również na krotki filmik w którym pokazuje jak danie powstawało w mojej kuchni.

 

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 2-3 papryki czerwone ( + 1 szt chili jeśli lubisz )
  • 1 cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej w proszku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1-2 puszki pomidorów z zalewą
  • oliwa 2 – 3 łyżki
  • sólo i pieprz

Wykonanie:

  1. Bakłażany kroimy w paski grubsze i solimy odstawiając na godzinę aż puszczą ciemny sok, odlewamy i płuczemy na sitku. Podsmażamy do miękkości na oliwie
  2. Paprykę, cebulę, czosnek i przyprawy wraz z solą mielimy na gładko.
  3. Pastę paprykową oraz mleko kokosowe  wlewamy do bakłażanów i dusimy na wolnym ogniu 10-15 minut.
  4. Dolewamy pomidory, 3 minuty gotujemy, doprawiamy

Podajemy z ryżem posypane prażonym sezamem – pycha !

 

Polecam również inne dania z udziałem bakłażana:

NADZIEWANE BAKŁAŻANY

ROLADKI Z BAKŁAŻANA W SOSIE CURRY

roladki-z-baklazana-pieczone

ROLADKI Z BAKŁAŻANA Z PESTO

 

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.