Gdy po raz pierwszy przygotowałam to danie wtedy pojawiła się miłość do bakłażana. Byłam jedną z tych osób, które za nim nie przepadały. Bakłażan jest dość trudny w obróbce ale warto się do niego przekonać. W tym przepisie bakłażan jest zatopiony w pysznym sosie curry przygotowanym ze zmielonych warzyw. Jeśli lubisz pikantne dania do sosu dodaj ostrą papryczkę chili.
Zapraszam również na krotki filmik w którym pokazuje jak danie powstawało w mojej kuchni.
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 2-3 papryki czerwone ( + 1 szt chili jeśli lubisz )
- 1 cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej w proszku
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1-2 puszki pomidorów z zalewą
- oliwa 2 – 3 łyżki
- sólo i pieprz
Wykonanie:
- Bakłażany kroimy w paski grubsze i solimy odstawiając na godzinę aż puszczą ciemny sok, odlewamy i płuczemy na sitku. Podsmażamy do miękkości na oliwie
- Paprykę, cebulę, czosnek i przyprawy wraz z solą mielimy na gładko.
- Pastę paprykową oraz mleko kokosowe wlewamy do bakłażanów i dusimy na wolnym ogniu 10-15 minut.
- Dolewamy pomidory, 3 minuty gotujemy, doprawiamy
Podajemy z ryżem posypane prażonym sezamem – pycha !
Polecam również inne dania z udziałem bakłażana:
ROLADKI Z BAKŁAŻANA W SOSIE CURRY
ROLADKI Z BAKŁAŻANA Z PESTO
0 komentarzy