Ten przepis zagości u mnie na stałe ! Pieczone bakłażany w tej wersji są naprawdę wyśmienite…w skład nadzienia wchodzi solidna porcja orzechów, oliwki. Wszystko do siebie pasuje. Bakłażany robi się dość szybko, ten przepis będzie świetny na lekką kolację. Wyjątkowe nadzienie sprawia, że to danie będzie na długo zapamiętane 🙂
Kluczowym składnikiem jest wysokiej jakości ser feta. Najlepiej sprawdzi się grecka. Nie żałuj mięty, tutaj ona gra główne skrzypce oraz skórka z cytryny.
Przepis na 2 – porcje
Składniki:
- 4 bakłażany
- 1 pęczek mięty świeżej
- 1,5 cytryny
- 100 g fety
- duża garść orzechów włoskich lub innych ( ja dałam nerkowce z pestkami dyni ) możesz modyfikować dowolnie, chyba najmniej będą pasowały laskowe, pozostałe wszystkie doskonale się sprawdzą
- 1 filiżanka oliwek mieszanych ( kalamata czarne i zwykłe zielone) jeśli nie będziesz miała odmiany kalamata to użyj samych zielonych – nie mogą być te czarne zwykłe najtańsze, które są praktycznie bezsmakowe
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 3 łyżki oliwy extra virgin
Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz bakłażany w całości przez 50 min
- Do blendera wrzuć listki mięty i orzechy – zmiksuj pulsacyjne, byle nie na papkę. Najlepszy efekt uzyskasz w moździerzu, jeśli masz ochotę to tam potłucz orzechy z miętą
- Do rozdrobnionych orzechów z miętą dołóż pozostałe składniki i wymieszaj, oliwki nie powinny się rozdrobnić za bardzo, możesz tez oliwki posiekać i nie wrzucać do blendera.
- Gdy bakłażany skończą się piec, wyciągnij je i jeszcze ciepłe ułóż na mieszankę liści i natnij przez pół, nałóż pyszne pesto, ozdób pomidorkami i lisim mięty oraz całymi oliwkami.
- Zajadaj się i delektuj !
Inspiracja do przepisu: Jamie Oliver ” 7 sposobów ”
Zobacz jak szybko zrobisz ten pyszny posiłek:
Pozdrawiam,
Magda
.Zobacz również inne wpisy w roli głównej z bakłażanem:
0 komentarzy