Bakłażan w nowej pysznej odsłonie. Mięsiste plastry upieczonego bakłażana nadziane twarogiem z mango. A żeby tego było mało, to zanurzone w pysznym kokosowym curry z czerwonej soczewicy. To sycące wegetariańskie danie nadaje się na solidny obiad lub wczesną kolację.
Kto kocha bakłażana ten wie, że warzywo to kocha oliwę. Chłonie tłuszcz jak gąbka, dlatego ważne jest aby zawsze używać wysokiej jakości oliwy. To gwarancja smaku. Oczywiście, bawiłam się w podchody, typu – gotowanie go na parze, albo tylko liźnięty oliwą….lecz zawsze kończyło się to fiaskiem. Bakłażan jest wtedy za suchy i mało smaczny.
Jeśli chcesz ze smakiem zjeść mięsiste plastry bakłażana a w dodatku upieczone, potraktuj go hojnie oliwą. I to bez wyrzutów sumienia o ilość kalorii jaką zjesz…ha, ha.
W tym przepisie akurat tłuszczu jest pod dostatkiem, mamy oliwę i mleko kokosowe :)) plastry bakłażana możesz zrobić dzień wcześniej oraz sos curry a upiec danie tuż przed podaniem. Sos sam w sobie jest wyśmienity i możesz go podać z pachnącym ryżem basmati posypane obficie prażonym sezamem i natką z kolendry. Pycha !
A teraz do sedna. Przepis pochodzi z książki ” Smak ” autora Yotam Ottolenghi. Uwielbiam jego styl gotowania oraz umiejętne połączenia smaków, czasem z różnych kuchni. W jego książkach zawsze znajdę wspaniałe dania z udziałem bakłażana, którego nadużywa w swoich przepisach :)) ale ja to uwielbiam i nie mam mu tego za złe.
Znam wiele osób, które nie cierpią tego warzywa, bo jest gorzkie, bo bez smaku…tylko, tak jak wspomniałam na początku , trzeba podejść go w odpowiedni sposób. Podpowiem jak 🙂
Wskazówki dotyczące obróbki bakłażana:
- wbrew powszechnym opiniom, wcale nie jest konieczne posypanie go solą i czekanie aż puści sok z goryczką. Zauważyłam, że bakłażan często jest gorzki, lecz tej goryczki nie pozbywamy się solą. Myślę, że to zależy od dojrzałości. Gdy bakłażan jest dojrzały już nie jest gorzki. i nie jest potrzebne posypywanie solą. Wybieraj bakłażany dojrzałe. Czasem trudno to rozpoznać. Musi być miękki, już z taką ” zmęczoną” skórką. Smaczny jest gdy posiada prawie czarną skórkę i pod dotykiem czujesz jaka ona się ugina. Zwróć uwagę na zielony ogonek, powinien już być też zwiędnięty, mało zielony.
- tak jak pisałam, bakłażan lubi oliwę
- jeśli go pieczesz to pokrój warzywo na dość grube plastry, zbyt cienkie plastry w piekarniku szybko się wysuszą i bakłażan będzie twardy, miąższu będzie mało a skórki zrobią się nieprzyjemne do zjedzenia i ciągnące
- należy go odpowiednio piec, to też zależy od piekarnika. Nie włączaj termoobiegu, lepiej go piec krócej a w wyższej temperaturze od 200 220 stopni. Czasem stosuje metodę przykrywania go od góry papierem do pieczenia, wtedy szybciej mięknie. Pod koniec pieczenia ściągam papier i lekko go rumienie.
- jeśli pieczesz okrągłe plastry posmaruj go z dwóch stron oliwą najlepiej silikonowym pędzlem.
Ok, słów kilka się należało. Czym dłużej będziesz pracowała/ał z bakłażanem w kuchni, tym bardziej się go nauczysz 🙂 Ja długo z nim eksperymentowałam 🙂
Przepis na 4 – 5 porcji
Sos curry:
- 3 – 4 łyżki oliwy
- 5 szalotek lub 1 duża cebula biała
- 50 g świeżego imbiru obranego ze skórki i potartego
- 1 czerwona chili ( możesz pominąć i dać na wierzch z oliwą chili )
- liście curry suszone ( możesz pominąć)
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki łagodnego curry w proszku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 100 g czerwonej soczewicy przepłukanej na sitku
- 1 puszka * 400 ml ) mleka kokosowego min 70% ekstraktu kokosu ( super jest t o z firmy Real Thai )
- sól i pieprz
Oliwa z chili do polania:
- 1 papryczka drobno posiekana
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
- Do dużego garnka wlać oliwę i ją rozgrzać.
- Wrzucić szalotki posiekane i smażyć około 8 minut do zrumienienia.
- Dodać imbir, 1 chili i liście curry. Smażyć 2 minuty.
- Wrzucić przyprawy ( kmin, kolendrą,kurjuma, gorczyca ) i podsmażać kilka sekund aż wszystko zacznie przyjemnie pachnieć.
- Dołożyć soczewicę i mleko kokosowe, posolić 3/4 łyżeczki soli.
- Doprowadzić do wrzenia i skręcić na mały ogień. Gotować około 20 minut aż soczewica się rozpadnie i sos zgęstnieje.
- Przelej sos do naczynia żaroodpornego.
Farsz:
- 250 g twarogu tłustego ( możesz zamienić na tofu twarde naturalne)
- 1 mango pokrojone na kosteczkę
- 100 g liści szpinaku lub rukoli
- skórka z jednej limonki lub mniejszej cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- garść natki kolendry lub natki pietruszki
- sól do smaku
Wykonanie:
- Do miski przełożyć twaróg i rozdrobnić go widelcem
- Dodać pokrojone mango
- Dodać pokrojoną natkę i skórkę z cytryny wraz z sokiem
- Doprawić solą. Wymieszać.
Bakłażan:
- 3 duże bakłażany pokrojone na podłużne plastry grubości 0,5 – 1 cm ( różnie to bywa z tym krojeniem ale mniej więcej)
- 3 – 4 łyżki oliwy
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik na 220 stopni
- Na blachę wyłożyć papier do pieczenia a na nim poukładać plastry i posmarować je oliwą
- Piec około 25 minut. Sprawdzić bakłażana wbijając w niego widelec, jeśli jest miękki to wyciągnąć.
- Odstawić do przestygnięcia.
Gdy już mamy sos curry i upieczonego bakłażana przystępujemy do końca 🙂 Na tym etapie możesz się również wstrzymać i przechowywać sos curry i plastry bakłażana nawet do 3 dni i dokończyć potrawę przed podaniem.
Jeśli jemy odrazu to postępujemy tak:
- Na każdy plaster bakłażana nałożyć szpinak lub rukolę i 1 łyżkę farszu.
- Zwinąć od węższego końca i włożyć roladkę do sosu ” szwem ” do dołu.
- Powinno wyjść około 20 roladek.
- Piec około 15 – 20 min aż sos zacznie bulgotać.
- Wyjąć i odstawić na 5 minut.
- Na małą patelnię wlać 2 łyżki oliwy i dodać posiekaną papryczkę chili. Smażyć około 1 minuty aż wydobędzie się aromat.
- Roladki polej oliwą z chili i posyp kolendrą lub inną ulubioną zieleniną.
Danie jest tak pyszne, że warto przygotować go więcej 🙂 Wyśmienite w wersji na ostro, soczewica i bakłażan sprawdza się w tej wersji.
Zapraszam na Instagram, znajdziesz tam rolki w których pokazuję jak przygotować przepisy.
Na tym blogu znajdziesz jeszcze kilka pysznych przepisów z bakłażanem:
ROLADKI Z BAKŁAŻANA Z PESTO I KOZIM SEREM
PIECZONE BAKŁAŻANY Z PESTO ORZECHOWYM
0 komentarzy