Carpaccio z cukinii zachwyca swoją świeżością i pomarańczowym smakiem. Podane w wersji na surowo to piękna przystawka na letnie imprezy. Sekretem całego smaku jest dressing na bazie pomarańczy i papryczki chili. Taka cukinia na surowo pięknie wygląda i smakuje. Można ją przyrządzać przez cały rok, właściwie cukinię mamy zawsze 🙂
Cukinia sama w sobie jest bardzo neutralna w smaku. Dzięki znakomitemu i świeżemu dressingowi cukinia w tej wersji jest mega smaczna. Podaj ją jako przystawka w oczekiwaniu na obiadokolację. Nie syci mocno, pobudza apetyt na więcej i daje przetrwać, gdy oczekiwanie na obiad się przedłuża 🙂
Szybko, pysznie i zdrowo ! Zapraszam po przepis na Carpaccio z cukinii 🙂
Składniki na 3 porcje:
- 3 cukinie nie duże i najlepiej szczupłe, takie jak najmłodsze 🙂
- pół pęczka cebulki dymki
- 2 łyżki posiekanego kopru
- 1 chili czerwone świeże
- 1 pomarańcza bez skórki
- sok z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
- Cukinię cieniutko pokroić na plastry ( tu sprawdza się tarka do kapusty ) Czym cieńsze plastry tym smaczniej
- Całą pomarańcze, sok z cytryny, oliwę, czosnek zmiksować na gładko
- Chili posiekać wraz z dymką
- Plastry cukinii rozłożyć na dużym talerzu i polać dressingiem oraz posypać obficie dymką i chili
Ważne wskazówki: Cukinia po dodaniu sosu do godziny puści swój sok. Polej ją dopiero przed samy podaniem aby ładnie się prezentowała. Często jemy oczami 🙂
Ściskam gorąco i zachęcam do przepisu. Daj znać czy Ci smakowało? Co by tu jeszcze poprawić ?
Magda
Tu znajdziesz moje produkty, zbiór najlepszych przepisów KLIK
0 komentarzy