Magdalena Przyłudzka

13/07/2023

carpaccio-z-cukinii

Carpaccio z cukinii zachwyca swoją świeżością i pomarańczowym smakiem. Podane w wersji na surowo to piękna przystawka na letnie imprezy. Sekretem całego smaku jest dressing na bazie pomarańczy i papryczki chili. Taka cukinia na surowo pięknie wygląda i smakuje. Można ją przyrządzać przez cały rok, właściwie cukinię mamy zawsze 🙂

Cukinia sama w sobie jest bardzo neutralna w smaku. Dzięki znakomitemu i świeżemu dressingowi cukinia w tej wersji jest mega smaczna. Podaj ją jako przystawka w oczekiwaniu na obiadokolację. Nie syci mocno, pobudza apetyt na więcej i daje przetrwać, gdy oczekiwanie na obiad się przedłuża 🙂

Szybko, pysznie i zdrowo ! Zapraszam po przepis na Carpaccio z cukinii 🙂 

Składniki na 3 porcje:

  • 3 cukinie nie duże i najlepiej szczupłe, takie jak najmłodsze 🙂
  • pół pęczka cebulki dymki
  • 2 łyżki posiekanego kopru
  • 1 chili czerwone świeże
  • 1 pomarańcza bez skórki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy

Wykonanie:

  1. Cukinię cieniutko pokroić na plastry ( tu sprawdza się tarka do kapusty ) Czym cieńsze plastry tym smaczniej
  2. Całą pomarańcze, sok z cytryny, oliwę, czosnek zmiksować na gładko
  3. Chili posiekać wraz z dymką
  4. Plastry cukinii rozłożyć na dużym talerzu i polać dressingiem oraz posypać obficie dymką i chili

Ważne wskazówki: Cukinia po dodaniu sosu do godziny puści swój sok. Polej ją dopiero przed samy podaniem aby ładnie się prezentowała. Często jemy oczami 🙂

Ściskam gorąco i zachęcam do przepisu. Daj znać czy Ci smakowało? Co by tu jeszcze poprawić ?

Magda

Tu znajdziesz moje produkty, zbiór najlepszych przepisów KLIK

WYPIEKI-BEZGLUTENOWE

SNIADANIA-NA-JESIEN-ZIME-BEZGLUTENOWE

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.