Magdalena Przyłudzka

14/06/2023

falafele-weganskie-ciecierzycy

Idealne falafele są chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku. To świetna propozycja na syty wegetariański obiad lub wczesną kolację. Z tego przepisu wychodzą pyszne chrupiące i pachnące kulki z ciecierzycy. Falafele same w sobie muszą być smaczne, ale równie istotne jest to z czym je połączysz 🙂 Zapraszam do wpisu, pokażę co i jak…i z czym.

Falafele to małe kulki z namoczonej ciecierzycy. Smaży się je w głębokim tłuszczu, dzięki czemu są chrupiące z zewnątrz a mięciutkie w środku. Oczywiście, zaraz pomyślisz, że niezdrowo…. Masz rację, z tym że, jeśli robisz to raz na pół roku to nie ma czym się martwić. Dieta 80/20 świetnie się sprawdza, czyli 80 % jesz zdrowo a 20% to małe grzeszki 🙂

Tak więc wracając do tych smacznych kulek z ciecierzycy. Podam Ci kilka ważnych wskazówek:

  • Ciecierzyca nie może być ugotowana, tylko namoczona
  • Konieczny jest sos, same w sobie są suche
  • Możesz podawać je w pitach, bułkach, tortillach i solo w sałatkach z jogurtowym sosem
  • Najlepsze zaraz po usmażeniu 🙂

Jeśli kategorycznie unikasz smażenia w głębokim oleju, możesz je upiec w piekarniku. Wtedy nagrzej go do 200 stopni, posmaruj każdą kulkę olejem ( pędzlem silikonowym ) i piecz z każdej strony po 8 minut. Takie pieczone falafele będą również bardzo smaczne ale mniej chrupiące na zewnątrz.

Przepis na 3 – 4 porcje:

  • 250 g suchej ciecierzycy
  • 1/2 średniej lub dużej cebuli posiekanej grubo
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 dużą garść natki zielonej pietruszki
  • 1 duża garść natki kolendry
  • 2 łyżki posiekane świeżej mięty

Przyprawy:

  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki kuminu mielonego ( kminu rzymskiego )
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki mąki orkiszowej lub bezglutenowej

 

  • około 700 ml oleju do smażenia

Sos jogurtowy z tahini:

  • 1 duży kubek jogurtu greckiego
  • 2 duże łyżki sosu tahini ( najlepsze tahini to te rzadkie, takie z reguły jest tureckie). Jeśli tahini jest bardzo gęste to daj 1 łyżkę
  • 1/4 lub więcej papryki chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki kuminu ( kminu rzymskiego mielonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • zielenina do posypania ( natka, szczypiorek ewentualnie dodatkowo kolendra)
  • sezam prażony do posypania ( opcja ale pyszne)

sos-tahini-jogurtowy-do-falafelow

Wykonanie falafeli:

  1. Ciecierzycę namoczyć na noc w filtrowanej wodzie lub zwykłej
  2. Rano odcedzić, opłukać.
  3. Surową zmielić w maszynce do mięsa lub w wyciskarce wolnoobrotowej ( ślimakowej ) dwukrotnie: Ciecierzycę, przeciśnięty czosnek, cebulę i natkę, kolendrę i miętę. Wszystko razem przeciskamy. Wtedy dobrze się wszystko łączy. Możesz zrobić to  ręcznym blenderem, tylko nie miksuj masy na gładko, masa powinna być lekko grudkowata.
  4. Do zmielonej masy dodać pozostałe składniki – przyprawy i dobrze wymieszać masę.
  5. Olej rozgrzać.
  6. Z masy formułować kulki wielkości orzecha włoskiego dobrze je uciskając, smażyć z obu stron po około 2 minut lub do czasu aż bedą brązowe lecz nie spalone.
  7. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym aby nadmiar tłuszczu spłynął.

Wykonanie sosu:

  1. Wszystkie składniki zmiksować. Najlepiej rózgą aby nie rozrzedzić za bardzo sosu.

falafele-smazone

Jak podawać?

Na duży talerz nałóż sos jogurtowy i na nim poukładaj kulki z ciecierzycy. Obficie posyp ostrą papryką i skrop oliwą extra virgin. Wszystko udekoruj zieleniną, którą wybierzesz i podawaj z chrupiącym pieczywem lub z sałatką na bazie pomidora i ogórka kiszonego. Ogórek kiszony i surowa cebula czerwona wraz z pomidorem doskonale się komponuje ze smakiem falafeli, tahini i kuminu. Spróbuj 🙂

Podsumowując, falafele możesz podawać na wiele sposobów. Najbardziej popularna wersja to te kulki w cieście/chlebku pita. Do tego sałatka i sos…to już prawdziwa uczta !

Prosta sałatka do falafeli:

  • pomidor
  • ogórek kiszony 2 sztuki
  • 1/4 cebuli czerwonej pokrojonej w piórka
  • sok z cytryny do skropienia
  • sos jogurtowy z tahini
  • roszponka, szpinak i natka + szczypior

falafele-salaka

Przepis pochodzi z książki “Jerozolima” Yotam Ottolenghi Sami Tamimi. Wzbogaciłam jednak dodatkowo o zieloną miętę, która świetnie podkręca smak oraz idealnie pasuje do zielonej kolendry. Ponadto poprawia trawienie strączków.

Zerknij na inne przepisy :

KALAFIOR W PANIERCE 

SKRZYDELKA-ZKALAFIORA-WEGANSKIE

ROLADKI Z BAKŁAŻANA W CURRY Z SOCZEWICY

roladki-z-baklazana-pieczone

ZDROWA NUTELLA WEGANSKA

zdrowa-nutella-dla-dzieci

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.