Idealne falafele są chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku. To świetna propozycja na syty wegetariański obiad lub wczesną kolację. Z tego przepisu wychodzą pyszne chrupiące i pachnące kulki z ciecierzycy. Falafele same w sobie muszą być smaczne, ale równie istotne jest to z czym je połączysz 🙂 Zapraszam do wpisu, pokażę co i jak…i z czym.
Falafele to małe kulki z namoczonej ciecierzycy. Smaży się je w głębokim tłuszczu, dzięki czemu są chrupiące z zewnątrz a mięciutkie w środku. Oczywiście, zaraz pomyślisz, że niezdrowo…. Masz rację, z tym że, jeśli robisz to raz na pół roku to nie ma czym się martwić. Dieta 80/20 świetnie się sprawdza, czyli 80 % jesz zdrowo a 20% to małe grzeszki 🙂
Tak więc wracając do tych smacznych kulek z ciecierzycy. Podam Ci kilka ważnych wskazówek:
- Ciecierzyca nie może być ugotowana, tylko namoczona
- Konieczny jest sos, same w sobie są suche
- Możesz podawać je w pitach, bułkach, tortillach i solo w sałatkach z jogurtowym sosem
- Najlepsze zaraz po usmażeniu 🙂
Jeśli kategorycznie unikasz smażenia w głębokim oleju, możesz je upiec w piekarniku. Wtedy nagrzej go do 200 stopni, posmaruj każdą kulkę olejem ( pędzlem silikonowym ) i piecz z każdej strony po 8 minut. Takie pieczone falafele będą również bardzo smaczne ale mniej chrupiące na zewnątrz.
Przepis na 3 – 4 porcje:
- 250 g suchej ciecierzycy
- 1/2 średniej lub dużej cebuli posiekanej grubo
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 dużą garść natki zielonej pietruszki
- 1 duża garść natki kolendry
- 2 łyżki posiekane świeżej mięty
Przyprawy:
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki kuminu mielonego ( kminu rzymskiego )
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki kardamonu mielonego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki mąki orkiszowej lub bezglutenowej
- około 700 ml oleju do smażenia
Sos jogurtowy z tahini:
- 1 duży kubek jogurtu greckiego
- 2 duże łyżki sosu tahini ( najlepsze tahini to te rzadkie, takie z reguły jest tureckie). Jeśli tahini jest bardzo gęste to daj 1 łyżkę
- 1/4 lub więcej papryki chili w proszku
- 1/4 łyżeczki kuminu ( kminu rzymskiego mielonego)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- zielenina do posypania ( natka, szczypiorek ewentualnie dodatkowo kolendra)
- sezam prażony do posypania ( opcja ale pyszne)
Wykonanie falafeli:
- Ciecierzycę namoczyć na noc w filtrowanej wodzie lub zwykłej
- Rano odcedzić, opłukać.
- Surową zmielić w maszynce do mięsa lub w wyciskarce wolnoobrotowej ( ślimakowej ) dwukrotnie: Ciecierzycę, przeciśnięty czosnek, cebulę i natkę, kolendrę i miętę. Wszystko razem przeciskamy. Wtedy dobrze się wszystko łączy. Możesz zrobić to ręcznym blenderem, tylko nie miksuj masy na gładko, masa powinna być lekko grudkowata.
- Do zmielonej masy dodać pozostałe składniki – przyprawy i dobrze wymieszać masę.
- Olej rozgrzać.
- Z masy formułować kulki wielkości orzecha włoskiego dobrze je uciskając, smażyć z obu stron po około 2 minut lub do czasu aż bedą brązowe lecz nie spalone.
- Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym aby nadmiar tłuszczu spłynął.
Wykonanie sosu:
- Wszystkie składniki zmiksować. Najlepiej rózgą aby nie rozrzedzić za bardzo sosu.
Jak podawać?
Na duży talerz nałóż sos jogurtowy i na nim poukładaj kulki z ciecierzycy. Obficie posyp ostrą papryką i skrop oliwą extra virgin. Wszystko udekoruj zieleniną, którą wybierzesz i podawaj z chrupiącym pieczywem lub z sałatką na bazie pomidora i ogórka kiszonego. Ogórek kiszony i surowa cebula czerwona wraz z pomidorem doskonale się komponuje ze smakiem falafeli, tahini i kuminu. Spróbuj 🙂
Podsumowując, falafele możesz podawać na wiele sposobów. Najbardziej popularna wersja to te kulki w cieście/chlebku pita. Do tego sałatka i sos…to już prawdziwa uczta !
Prosta sałatka do falafeli:
- pomidor
- ogórek kiszony 2 sztuki
- 1/4 cebuli czerwonej pokrojonej w piórka
- sok z cytryny do skropienia
- sos jogurtowy z tahini
- roszponka, szpinak i natka + szczypior
Przepis pochodzi z książki “Jerozolima” Yotam Ottolenghi Sami Tamimi. Wzbogaciłam jednak dodatkowo o zieloną miętę, która świetnie podkręca smak oraz idealnie pasuje do zielonej kolendry. Ponadto poprawia trawienie strączków.
Zerknij na inne przepisy :
ROLADKI Z BAKŁAŻANA W CURRY Z SOCZEWICY
0 komentarzy