Magdalena Przyłudzka

07/05/2023

zdrowa-nutella-dla-dzieci

Jak dać dzieciom coś zdrowego, pysznego i czekoladowego bez tony cukru ? Mam dla Ciebie mamo kochana zdrowe rozwiązanie. Czy to możliwe, żeby cieszyć się smakiem zdrowej nutelli ? Długo myślałam, że nie ma takiego odpowiednika…a jednak 🙂

Długo próbowałam różnych przepisów, lecz często kończyło się to fiaskiem.  Problemem prawie zawsze okazywało się słodzidło i różnica temperatur w użytych składnikach. Postanowiłam stworzyć zdrową wersję nutelli bez dodanego cukru.

Komercyjna nutella jest tak słodka, że wyczucie  w niej zawartość orzechów laskowych jest prawie niemożliwa. Ten krem podbija serca dzieci i nie tylko. I o ile problemem nie jest sama nutella o tyle problemem jest to….,że cukier uzależnia a ten krem zawiera głównie cukier. Nie wierzysz ? Zobacz:

“Cukier, olej palmowy, ORZECHY LASKOWE (13%), MLEKO odtłuszczone w proszku (8,7%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), emulgator: lecytyny (SOJA); wanilina.”

A teraz zapytam Ciebie, czy naprawdę myślałaś, że nutella to krem z orzechów i czekolady ??? Przyznam się, że ja kiedyś tak. To był czas gdy chciałam córce zrobić jakąś przyjemność. Kupiłam TO po raz pierwszy, jakieś 15 lat temu…Co się okazało ? Że córka cały czas zaglądała do słoika, ciągle o TO pytała …itd, z pewnością możesz to sobie wyobrazić.

No więc o co robię szum ?

W składzie nutelli na pierwszym miejscu jest cukier a to oznacza, że jest go NAJWIĘCEJ !!! Więc równie dobrze posyp kanapkę dziecku łychą cukru i oprósz kakao.  Niestety taka smutna prawda, że ten produkt ma właśnie uzależniać, żeby produkt się cały czas sprzedawał. Oprócz cukru zawiera aż 13 % orzechów laskowych…ha, ha, ha. Naprawdę mnie to śmieszy. A żeby było mało do tego sztuczny aromat wanilina o której tu nie będę wspominała bo wydłużyło by ten artykuł. Chemia i tyle. Niewiem jak Ty, ale ja tego dzieciom nie kupuję. Acha…i jeszcze kwestia czekolady…tu najlepsze – 7,4 % kakao…to żałosne, naprawdę. Ta ” czekolada” to nawet nie jest 10 % produktu. Pomyśl proszę.

Oczywiście nie popadajmy w skrajność, jeśli zjesz nutellę raz na miesiąc wszystko jest w porządku. Tylko po co się męczyć, jak można to zrobić w uczciwy sposób i zajadać się nią prawie codziennie bez wyrzutów sumienia :))

Podam Ci dzisiaj przepis z którego możesz korzystać cały czas. Przepis na krem czekoladowy, który możesz również dostosować pod siebie, pod Twoje smaki czy dzieci. To receptura z małą zawartością cukru, jedyna słodycz, która tu jest użyta to tylko ta z czekolady. Zależy jaką użyjesz.  W przepisie użyłam gorzkiej 70 % ale możesz użyć 50 %. Z mleczną nie próbowałam.

Co warto wiedzieć zanim zaczniesz

  • w tym przepisie obowiązuje najważniejsza zasada – łączysz ciepłą masę orzechową z ciepłą roztopioną czekoladą
  • najlepiej zrób z podwójnej porcji, po co brudzić małą ilością niepotrzebnie urządzenie
  • użyj tylko i wyłącznie uprażone orzechy – możesz kupić gotowe lub skorzystać z mojego przepisu KLIK
  • używaj dobrej jakości czekolady, polecam firmę Lindt
  • jeśli zdecydujesz się użyć syropu klonowego do posłodzenia to nie może być zimny. Najlepiej w temperaturze pokojowej lub cieplejszy. Chodzi o to, że jak wlejesz zimny syrop to orzechy odrazu się zetną i wtedy może się nie połączyć z czekoladą.

zdrowa-nutella-krem-sos-czekoladowy

Przepis na zdrową “nutellę” bez cukru

Składniki

  • 500 g orzechów laskowych prażonych
  • 150 g gorzkiej czekolady 70 % lub 50 % 

Dodatki:

  • kilka kropel stewie w płynie lub syrop klonowy * lub agawa w ilości 1 – 2 łyżeczek
  • ewentualnie ekstrakt waniliowy
  • sól – szczypta

Dodatki są opcjonalne. Sól dobrze podkręca smak ale nie jest konieczna.

* syrop nie może być zimny

Wykonanie:

  • Orzechy laskowe uprażyć na złoty kolor, około 20 min do 30,35 min w piekarniku w temp 150 aż skórka zacznie pękać. Czas prażenia zależy dużo od orzechów. Obserwuj, orzechy nie mogą być mocno brązowe bo nutella będzie gorzka. Ale też nie mają być blade, powinny być złociste i zarumienione. Po ogryzieniu powinny być lekko słodkie.
  • Gdy już lekko przestygną obierz ze skórki pocierając rękoma orzechami ( zerknij na rolkę „ Jak uprażyć orzechy laskowe „ ). Nie wszystkie orzechy się ładnie obierają, ze skórką też mogą być miksowane.
  • Orzechy przełóż do blendera kielichowego i zmiel na mąkę na wysokich obrotach. Gdy orzechy się już zmielą to miksuj dalej aż zaczną się zamieniać w masło. Gdy już się upłynnią zmniejszyć obroty i przez 2-3 minuty miksować je aby wydobyło się jak najwięcej tłuszczu. Ilość tłuszczu, która wydobywa się z orzechów zależy od ich jakości i gatunku. Zauważyłam, ze jest duża różnica. Niektóre orzechy po zmiksowaniu są bardzo płynne, niektóre dużo mniej. Na szczęście nie wpływa to na smak 🙂 tylko na gęstość.
  • Orzechy pod wpływem wysokich obrotów noża staną się ciepłe, to pozwala na wydobycie się tłuszczu. I tu ważna uwaga, wtedy należy na wolnych obrotach miksować około 2 -3 min aby masa była jak najbardziej płynna.
  • Czekoladę rozpuść w misce w kąpieli wodnej ( do garnka nalej wodę i zagotuj aż będzie wrzeć, na garnek połóż metalową miseczkę z połamaną czekoladą)
  • Rozpuszczoną czekoladę powoli wlewaj od góry do masy orzechowej. Jeśli chcesz dosłodzić to teraz jest na to czas.
  • Gdy wlejesz czekoladę rozpuszczoną, delikatnie połącz na wolnych obrotach całość. Nie miksuj zbyt długo.
  • Całość przelej do słoiczka i przechowuj do miesiąca w temperaturze pokojowej.

Ten sos czekoladowy jest dość rzadki, jeśli taki chcesz pozostawić to nie wstawiaj go do lodówki. Jeśli chcesz mieć bardziej gęstą zdrową nutellę to przechowuj w lodówce. Wtedy będzie wersja do smarowania.

Cały sekret tkwi w tym, żeby nie było różnicy temperatur. Czasami dodawałam  miód lub daktyle ale masa często się warzyła. Sposób z roztopioną czekoladą jest naprawdę niezawodny ! Jeśli chcesz uzyskać bardzo słodki krem użyj czekolady 50 % i możesz zwiększyć jej ilość do 200 g. 

zdrowa-nutella-dla-dzieci-bez-cukru

Podsumowując ten wpis o słodkim kremie 🙂 podsunę Ci pomysły do czego możesz użyć zdrowej wersji nutelli

Do czego możesz użyć tego kremu czekoladowego ?

  1. Jako sos do polania kaszy, owsianki, granoli z jogurtem
  2. Jako sos do naleśników.
  3. Na kanapkę.
  4. Do lodów.
  5. Do gofrów.
  6. Do przełożenia ciastek typu markizy.
  7. Wyjadać ze słoika 🙂

Zapraszam serdecznie na mój profil na Instagram, znajdziesz tam w rolkach wykonanie przepisów z tego bloga

instagram

 

Smacznego !

Magda

Może zainteresują Ciebie inne posty

CIASTECZKA ORZECHOWE

ciastka-orzechowe-kruche

CIASTKA OWSIANE KRUCHE

KRUCHE-CIASTECZKA-OWSIANE

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.