Kruche ciastka owsiane z orzechami i czekoladą

Magdalena Przyłudzka

14/10/2022

ciastka-owsiane-z-czekolada-kruche

To najlepsze kruche ciastka owsiane z czekoladą i orzechami. To są te ciastka, przy których mówisz…a jeszcze jedno…, jeszcze jedno….to już ostatnie…:)) lecz sięgasz po następne. Są przyjemnie kruche, z dużą ilością czekolady i orzechów laskowych – połączenie tych dwóch składników sprawia, że pachną i smakują obłędnie.

Do przepisów oczywiście możesz użyć jakichkolwiek mieszanych orzechów, lecz najlepsze z samymi orzechami laskowymi. Do tego przepisy orzechy, obojętnie jakich użyjesz muszą być uprażone. Ja kupiłam ostatnio laskowe już prażone, dzięki temu zaoszczędziłam dość dużo czasu. Polecam kupić właśnie takie.

Na strukturę ciastek ma wpływ jakość użytego cukru oraz stopień zmielenia orzechów i czekolady oraz płatków owsianych. W tych ciastkach na zdjęciu zmieliłam dość drobno orzechy i czekoladę w thermomixie. Zależy co i jak lubisz. Ja wolę gdy w ciastku czekolada i orzechy są w każdym kęsie, gdy są drobno rozdrobnione wpływają też na intensywność smaku. Natomiast, grubo posiekane ładniej wyglądają i podczas jedzenia, trafiając na orzecha i/ lub czekoladę masz co sobie pogryźć 🙂 Proponuję przetestować obydwa sposoby, zobaczysz co Tobie bardziej podchodzi, jestem pewna, że będziesz je piekł/ła wiele razy 🙂

Przepis

Składniki na 1,5 blachy:

  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 80 g płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 140 g cukru brązowego
  • 40 g cukru kokosowego lub ciemnego muscovado
  • 130 g miękkiego masła
  • 70 g orzechów laskowych prażonych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane zmiel dość drobno, lecz nie na mąkę
  2. Orzechy drobno posiekaj lub zmiel w urządzeniu z nożem typu S, raczej pulsacyjnie aby nie zmielić na mąkę ( wskazówki na początku postu )
  3. Czekoladę posiekaj drobno lub tak jak wyżej orzechy.
  4. Mąki wymieszaj z płatkami, sodą, proszkiem i solą.
  5. Dołóż do mieszanki masło, jajko, cukier, orzechy i czekoladę.
  6. Wymieszaj w malakserze lub drewnianą łyżką, lub dłońmi ale bardzo szybko żeby się czekolada nie rozpuściła.
  7. Daj ciastu odpocząć 15 minut.
  8. Odrywaj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładaj na blachę z odstępami około 2 cm – ciastka rozpłyną się znacznie pod wpływem pieczenia i będą płaskie.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 – 13 minut
  10. Po wyjęciu z piekarnika zostaw ciastka na blaszce na 5 minut ( jeszcze będą miękkie ), po czym przełóż na kratkę.
  11. Gdy już dobrze wystygną przełóż je do pojemnika z pokrywką aby nie straciły kruchości.

Wskazówki:

  • Możesz eksperymentować z rodzajami cukru, lecz pamiętaj, jeśli chcesz mieć kruche ciastko to wiedz, że to cukier nadaje kruchości, podczas pieczenia karmelizuje się i podczas stygnięcia zastyga co daje chrupkość w ciastkach. Chyba, że na tym Ci nie zależy to możesz zamienić całkowicie na kokosowy.
  • Ja piekę zawsze z dwóch receptur, wtedy używam 1 jajka i 1 żółtka
  • Mąkę kukurydzianą możesz zamienić na ryżową lub krupczatkę ( kukurydziana dodaje fajnego smaczku )

 

Zapraszam do innych wpisów z ciasteczkami KLK

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.