Gdy po raz pierwszy upiekłam chleb z czarnuszką i pokrzywą, byłam bardzo mile zaskoczona jego smakiem. Ten chleb pozostaje długo świeży, nawet do ostatniej kromki. Dodatek płatków owsianych sprawia że jest bardziej odżywczy.
Dodatki można modyfikować dowolnie, jak to chleb – wszystko przyjmie. Zależy tylko, co lubisz. Ja dorzucam suszoną pokrzywę i czarnuszkę. Często też mieszam mąki, jednak aby chleb był sprężysty i nie suchy, połowę jej zawartości to mąka pszenna. Często dodaję żytnią, gryczaną i pszenną lub jasną orkiszową. Jeśli chcesz użyć pełnoziarnistych mąk, eksperymentuj lecz wtedy, należy dodać więcej wody. Mąki pełnoziarniste wchłaniają jej więcej.
Przepis
Składniki:
- 1 łyżeczka cukru lub syropu klonowego
- 10 g świeżych drożdzy
- 450 g ciepłej wody
- 100 g płatków owsianych
- 520 g mąki chlebowej pszennej lub orkiszowej
- 2 – 2,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 3 łyżeczki suszonej pokrzywy
- 2 łyżeczki lubczyku suszonego
- 3 łyżeczki maku do posypania na wierzchu
- ew. 1 jajko do posmarowania na wierzchu
Wykonanie:
- Wszystkie składniki ( oprócz maku i jajka ) kolejno wkładać do urządzenia wyrabiającego ciasto – Thermomix lub mikser z końcówka haka
- Wyrabiać 5 minut ( w TM na trybie interwału z kłoskiem a w mikserze z końcówką haka na niskich obrotach )
- Zostawić w urządzeniu ( lub można przełożyć do miski) na czas 2 h.
- Po tym czasie ponownie wyrobić przez 2 minuty i przełożyć do formy keksowej o wymiarach 12 x 25 lub może być dłuższa, wtedy chleb będzie niższy. Jeśli użyjesz dłuższej formy to skróć czas pieczenia o 5 minut.
- Formę wysmarować tłuszczem ( olejem kokosowym ) i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać obficie makiem.
Z podanego przepisu wychodzi taki piękny wypieczony chlebek z pyszną chrupiącą skórką. Jeśli lubisz mak to koniecznie go użyj. Dzięki jajku mak dobrze się trzyma i skórka jest świecąca. Bez jajka też jak najbardziej będzie pysznie, jeśli jesteś na diecie bez jajek to użyj zamiast niego mleka roślinnego.
Prawdopodobnie to będzie Twój najlepszy i szybki chleb do zrobienia :). Chleb utrzymuje długo świeżość, to takie pieczywo, że nic z niego nie zostanie, żadna skórka, piętką czy resztka. Dodatki i przyprawy urozmaicaj według upodobania. Możesz wsypać do ciasta garść słonecznika, pestek dyni lub innych ziaren. Sprawdzą się również orzechy włoskie grubo posiekane.
Podsumowując, życzę powodzenia w pieczeniu. Jeśli masz jakiekolwiek pytania, zadawaj je śmiało. Czy tutaj w komentarzu, czy to za pomocą mediów społecznościowych.
Znajdziesz mnie na Instagramie
0 komentarzy