Magdalena Przyłudzka

24/04/2023

racuchy-z-jablkami-placki

Pachnące cynamonem i jabłkami pyszne racuchy. Kto ich nie lubi ? Robi się je dość szybko, ciasto możesz wymieszać wieczorem a resztę dokończyć rankiem. Najlepsze te oprószone cukrem pudrem. Polecam na syte śniadanie !

Któregoś ranka przeglądając Instagram, natknęłam się na przepis z racuchami. Była to rolka z krótkim filmem o racuchach z jabłkami na profilu ” Moje sprawdzone przepisy” 

Ojej jak mi się ich zachciało…na sam widok uruchomiły się wszystkie kubki smakowe 🙂 Dalej już poszło szybko. Jeszcze w ten sam dzień wcinaliśmy pyszne racuchy z jabłkami.

Racuchy to właściwie kulinarny klasyk. Chyba wszyscy znamy je z dzieciństwa. Te zrobione na drożdżach są najlepsze, pięknie pachną i są puchate…a miękkie jabłko podczas gryzienia z cynamonem….mniam !

Przyznam się, że bardzo rzadko robię racuchy z jabłkami a to dlatego, że nie chce mi się robić drożdżowego ciasta. Ale patent z tym, aby zrobić go wieczorem a smażyć rano to strzał w dziesiątke.

SPRAWDŹ E-BOOK NA NAJLEPSZYMI ŚNIADANIAMI

SNIADANIA-NA-JESIEN-ZIME-BEZGLUTENOWE

Przepis na racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej lub pszennej jasnej + 1 łyżka do rozczynu
  • 60 g jogurtu lub kefiru
  • 1 jajko
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mleka lub wody ciepłej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 op cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 2 jabłka kulinarne pokrojone na plasterki grubsze
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

  1. Rozczyn – drożdże wymieszać z 1 łyżka mleka i 1 łyżką mąki. Odstawić na 20 min
  2. Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki oprócz jabłka. Wymieszać i dołożyć jabłka
  3. Odłożyć ciasto do wyrośnięcia na 1 h lub przykryć ścierką wilgotną i włożyć do lodówki na noc.
  4. Jeśli ciasto było w lodówce, wyjąć go na pół godziny przed smażeniem.
  5. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron do zrumienienia pod przykryciem.

Zobacz filmik o tych racuchach KLIK

Sprawdź inne przepisy na śniadania:

PIECZONA OWSIANKA Z CZEKOLADĄ

owsianka-pieczona-z-czekolada

WEGANSKI OMLET Z CIECIERZYCY – SOCA

OMLET-Z-CIECIERZYCY

WEGANSKIE PANCAKES BEZGLUTENOWE

PANCAKES-BEZGLUTENOWE-WEGANSKIE

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij mój wpis 🙂

2 komentarze

    • Magdalena Przyłudzka

      Dzięki bardzo, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.