Dzisiaj prezentuję znakomity przepis na socę – czyli po naszemu ” omlet bez jajek ” 🙂 Na bazie tego przepisu można wykreować różne posiłki, co najważniejsze, jest pyszny i możesz go podać na słono i na słodko.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kubek maki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka octu jabłkoweego
- 1 i 1/4 kubka wody
- 2 łyżki oleju kokosowego
Dodatki:
- przysmażone pieczarki
- brokuł ugotowany na parze
- kozi ser pokrojony w plastry
- szynka parmeńska
- rukola
- pomidorki koktajlowe
- oliwki kalamata
- ewentualnie dressing kurkumy
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na min 24 h, w między czasie przemieszaj drewnianą łyżką.
- Ciasto powinno lekko fermentować, powinien być wyczuwalny kwaśny zapach i widoczne bąbelki powietrza.
Ciasto smaż na wysmarowanej tłuszczem patelni do czasu aż brzegi się zarumienią , nałóż dodatki – ser i szynkę na gorący omlet.
Taki omlet bez jajek, zawiera dużą zawartość roślinnego białka, to świetna alternatywa dla tradycyjnego omletu.
Dodatki zmieniaj według smaku i zachcianek 🙂
Smacznego !
0 komentarzy