Gofry bezglutenowe w wersji jaglano – owsianej. Delikatne, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Jak stwierdzili niektórzy członkowie rodziny…bardzo smaczne i lepsze niż z w większości budek z “wyśmienitymi” goframi. Uznaję to za komplement dla tego wypieku i publikuję na blogu.
Powiadają, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia 🙂 Różnie to bywa z nim, często z braku czasu robimy jajecznicę lub sięgamy po gotowe płatki. Nie ma w tym nic złego, oczywiście, tylko typowe jajka szybko się nudzą. Monotonna dieta nie jest dobra dla nas, szczególnie dla dzieci. Warto urozmaicać posiłki, zwłaszcza gdy mamy w domu ” niejadki ” .
Wiele osób nie przepada za kaszą jaglaną w wersji na słodko. I nie tyko. W ogóle nie lubią tego zboża. U nas jest to różnie, jedni tylko na słono, jedni tylko na słodko. Jak to zwykle bywa, nie dogodzisz każdemu. Ale jest na to sposób. Na przykład można przemycać sprytnie pewne składniki, że jeszcze poproszą o dokładkę :)) Tak jak te gofry. To dobre rozwiązanie, miksujemy wszystko razem i kasza podana pod postacią gofra będzie skonsumowana 😉 To samo robię z zieleniną, dużo przemycam w zupach typu “krem” . Niestety mój pięciolatek nie przeżuję jarmużu i liści rzodkiewki : )), więc podaje mu to w innej przyjaznej formie.
Gofry jaglane możesz podać na śniadanie lub podwieczorek. Doskonale wpisują się do tego zdrowe dodatki w postaci owoców i orzechowego kremu. Te gofry są proste do zrobienia, nie ma potrzeby ubijania jajek :). To duży plus, zwłaszcza rano, gdy czas jest dość cenny.
Przepis
Przepis na 8 gofrów:
- 2 duże jajka
- szczypta soli
- 50 g jogurtu roślinnego lub zwykłego
- 100 g wody gazowanej lub zwykłej
- 50 g oleju kokosowego
- 75 g suchej kaszy jaglanej
- 110 g płatki owsiane
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier z prawdziwą wanilią lub 1 łyżka ekstraktu
- 1 łyżka syropu klonowego
Dodatki:
- zdrowa nutella np z tego przepisu KLIK
- owoce
- syrop klonowy
- jogurt ulubiony
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
- Wszystkie składniki zmiksować na gładko.
- Odstawić na 10 min.
- Nagrzać gofrownicę.
- Posmarować gofrownicę lekko olejem koksowym za pomocą silikonowego pędzla.
- Nakładać około 3 łyżek ciasta na 1 gofra i smażyć około 4 minut.
- Udekorować ulubionymi dodatkami.
Ciasto można wieczorem przygotować, lecz gdy poleży dłużej mocno zgęstnieje. Wtedy należy dolać odrobinę wody lub mleka.
Podsumowując post dodam, że do zbożowych gofrów cudownie smakuje konfitura malinowa lub z czarnej porzeczki. Co lubisz, lub co lubią dzieci. Smacznym połączeniem jest zdrowa nutella z bananem i malinami. Jestem pewna, że masz swoje ulubione dodatki. Można zaszaleć i użyć bitej śmietany i świeże truskawki…PYCHOTA !
Zapraszam do innych przepisów:
0 komentarzy