Sezon na botwinkę zaczyna się już w maju, zazwyczaj botwinka ląduje w zupie…i to jest bardzo pyszne. Oprócz zupy z jej udziałem można również przygotować pyszna sałatkę z liśćmi botwinki i jajka. Do tego pyszny sos chrzanowy na bazie jogurtu i majonezu : ) No niebo w gębie.
Do takiej wiosennej sałatki możesz użyć liści z pęczka lub młodych listków bez buraczków czyli burak liściowy lub liście Mangoldu.
Co kryje w sobie botwinka ?
- Botwina jest doskonałym źródłem antyoksydantów. Aktywność antyoksydacyjna botwiny wykazana w jednym z badań (70,91 ± 13,54% RSC) stawia ją na równi z warzywami liściastymi o najwyższym potencjale przeciwutleniającym.
- Zawiera dużo żelaza w 100 g – 2,57 mg i wapnia – 117 mg
- Jest dobrym źródłem witaminy K, potasu i witamin z grupy B
- Zawiera duże ilości witamin A i C
- uspokaja skołatane nerwy
- Jest niskokaloryczna, w 100 g to zaledwie 27 kcal
- Odkwasza, oczyszcza i odtruwa organizm
- Niestety zawiera szczawiany co powoduje wypłukiwanie wapnia z organizmu, dlatego najlepiej spożywać ją z produktami o dużej zawartości wapnia, np. jajko 🙂
Przepis na sałatkę z botwinki
- 2 pęczki botwinki lub 2 duże garście liści buraka czy mangoldu.
- 1 pęczek rzodkiewek
- zielona dymka lub/i czerwona cebulka
- ugotowane 4-5 jajek
- 1 ogórek zielony
- rukola
Sos chrzanowy:
- 1/2 kubka dużego jogurtu gęstego,
- teczki chrzanu
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Liście oczyszczamy ( buraczki odcinamy ) kroimy na paski
- Rzodkiewki kroimy na plasterki
- Ogórek zielony obieramy ze skórki, chyba że korzystasz z bio ogórka to nie ma takiej potrzeby, kroimy w grubszą kostkę
- Jajka kroimy na ćwiartki
- Dymkę zieloną drobno szatkujemy
- Składniki sosu razem dokładnie mieszamy
Układamy na dużym talerzu po kolei: liście, rzodkiewkę, ogórek, jajka i dymka i rukolę . Następnie przed samym podaniem polewamy sosem. Zajadamy !
Kto posiada swój ogródek warzywny, polecam posiać burak liściowy, takie młode listki można wykorzystywać do sałatek jak również do zup lub do sporządzenia soku warzywnego. Liście buraka można dusić jak szpinak z czosnkiem doprawiając sosem sojowym i odrobiną octu jabłkowego. Pyszne ! A dodatkowo na talerzu jeszcze taką podduszoną botwinkę możesz posypać prażonym sezamem…mniam.
Polecam również inną letnią sałatkę ” Sałatka ze szparagami i truskawkami ”
Polecam !
Smacznego,
Magda
Źródła : fit.poradnikzdrowie.pl , dorotakaminska.pl
0 komentarzy