Tort dyniowy z kremem

Magdalena Przyłudzka

24/10/2023

   tort-dyniowy-marchewkowy

Czy jest coś lepszego niż zapach korzennych przypraw wypełniający dom i ciepłe chwile spędzone przy stole z najbliższymi? W dzisiejszym wpisie podzielę się z Tobą wspaniałym przepisem na tort dyniowy z obłędnie pysznym kremem serowym na bazie musu z pieczonej dyni. Ten tort to prawdziwy rozpływający się rarytas. Przepis jest prosty do wykonania a efekt niesamowity !

Dynia to owoc, który nie tylko doskonale komponuje się z atmosferą jesieni, ale również jest niezwykle zdrowy. Pełna beta-karotenu, witaminy C i błonnika, dynia to prawdziwy superfood. Kiedy połączymy jej smak z delikatnym, śmietankowym kremem i korzennymi przyprawami, otrzymujemy coś wyjątkowego. Mój przepis na dyniowy tort z kremem śmietankowym zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem. To idealna propozycja na rodzinne przyjęcie lub po prostu jako deser na co dzień, by uprzyjemnić sobie chłodne, jesienne wieczory. Możesz ten tort przygotować w wersji z marchewką, patrz na Wskazówki pod przepisem. Wtedy otrzymasz wyśmienity Tort marchewkowy.

Ten tort korzenny jest bardzo prosty w wykonaniu, ciasto jest wilgotne i mięsiste – dobrze się go kroi. W zasadzie można go już jeść 1/2 h po przełożeniu. To jest cudowne, nie musisz planować niewiadomo ile wcześniej, możesz w sobotę około południa przygotwać ten tort dyniowy i po południu cieszyć się jego smakiem.

Dajcie się porwać magii dyn lub marchewki i cieszcie się aromatycznym, rozpływającym się w ustach deserem. A teraz, bez zbędnej zwłoki, zapraszam Was do mojej pełnej inspiracji kuchni, gdzie odkryjecie tajniki przygotowania tego niezwykłego tortu.

krem-dyniowy-z-serkiem-philadelphia

ciasto-marchewkowe-dyniowe

krem-do-tortu-tort-korzenny

Składniki na ciasto do tortu dyniowego:

  • 4 małe jajka
  • 210 g drobnego cukru lub pudru
  • 160 ml oleju bez zapachu
  • 200 g mąki pszennej przesianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy pumpkin Spice lub (1 łyżeczka cynamonu, 1/4 gałki muszkatołowej, 1/4 mielonych gozdxikow, 1/8 imbiru)
  • 1 szczypta soli
  • 200 g startej dyni Hokkaido ze skórką ( inną obierz)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 60 g orzechów włoskich drobno pokrojonych lub zmielonych na drobną strukturę lecz nie na mąkę
  • 80 g jabłka pokrojonego w drobną kosteczką bez skórki

Bardzo ważne: wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej ( na ciasto jak i na krem)

Wykonanie:

  1. Jajka ubijaj aż podwoją swoją objętość. Dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie puszysta i gładka. Ubijaj około 7 min. Nie wyłączając miksera, ubijaj wlewając stopniowo cieniutkim strumieniem olej.
  2. Zetrzyj marchewkę, pokrój jabłko na drobno lub zetrzyj na grubych oczkach tarki, orzechy drobno posiekaj.
  3. Do osobnej miski dodaj przesianą mąkę, sodę wraz z proszkiem, przyprawy wraz z cynamonem i sól. Połącz.
  4. Nagrzej piekarnik na 160 stopni
  5. Mąkę dołóż do masy jajecznej z marchewką i wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką, delikatnie, tylko do połączenia się składników – nie miksuj
  6. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 21 lub max 22 cm i piec przez 60 minut. Sprawdź patyczkiem, jak suchy to wyciągnij .
  7. Wystudź w formie. Dobrze aby poleżał min 2 h po upieczeniu a najlepiej jak kilka godzin, może być nawet na noc wtedy zostaw ciasto w tortownicy i przykryj tylko ściereczką bawełnianą.

Krem śmietankowy z serkiem Philadelphia i puree dyniowym:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej 

  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru + 1 łyżka
  • 250 g mascarpone
  • 2 opakowania serka Philadelphia lub Łaciate typu “Cream Cheese” ( 1 op.135 g)
  • 2 łyżki puree dyniowego KLIK przepis ( jeśli chcesz jasny krem to pomiń puree dyniowe i daj 1 łyżeczkę ekstraktu )

Wykonanie:

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszty krem.
  2. Gdy masło będzie puszyste dodawaj stopniowo serek mascarpone i serek Philadelphia, na końcu puree  dyniowe.
  3. To wszystko rób na wolnych obrotach, nie ubijaj zbyt długo ponieważ krem nie wyjdzie. Tylko do połączenia się składników.

Złożenie:

  1. Gdy ciasto już wystygnie, przekrój go na 3 dość cienkie blaty.
  2.  Każdy blat skrop ponczem po po 2 łyżki na każdy i trochę więcej na spieczoną górną warstwę.
  3. Każdy blat przełóż 1/3 kremu.
  4. Ozdób ulubionymi dodatkami, mogą to być prażone orzechy włoskie i/lub syrop dyniowy.

tort-dyniowy-z-kremem

WSKAZÓWKI:

  •  zamiast dyni możesz użyć marchewki a pure z dyni pomiń .Wtedy będziesz miała pyszny Carrot Cake, czyli najlepszy tort marchewkowy.
  • Możesz zamiast pure dyniowego dać 2 łyżki masła orzechowego
  • Możesz upiec ciasto w dużej tortownicy 28 cm i nie przekrajać ciasta na blaty. Wtedy cały krem wyłóż na górę. Tak będzie już najprościej i najszybciej. Często korzystam z tego sposobu gdy mam niespodziewanych gości, tylko warunek jeden – ciasto musi być wystudzone.

Ten wyjątkowy dyniowy tort z kremem śmietankowym to prawdziwa jesienna uczta smaku, która oczaruje Twoje podniebienie i podkreśli urok tej wyjątkowej pory roku. Zachęcam Ciebie do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu i podzielenia się nim z przyjaciółmi i rodziną. Daj się porwać magii dyni i cieszcie się aromatycznym, rozpływającym się w ustach deserem.

tort-jesienny-swiateczny-zimowy

ZOBACZ INNE JESIENNE PRZEPISY KLIK

CYNAMONKI A’LA CINNABONS

jak-zrobic-cynamonki-jak-z-cinnabon

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

pyszne-ciasto-ze-sliwkami-sezon-sliwkowy

CIASTO DYNIOWE Z EARL GREY WEGANSKIE 

ciasto-dyniowe-wegańskie-bez-jajek

EBOOK SKLEP

WYPIEKI-BEZGLUTENOWE

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.