Czy jest coś lepszego niż zapach korzennych przypraw wypełniający dom i ciepłe chwile spędzone przy stole z najbliższymi? W dzisiejszym wpisie podzielę się z Tobą wspaniałym przepisem na tort dyniowy z obłędnie pysznym kremem serowym na bazie musu z pieczonej dyni. Ten tort to prawdziwy rozpływający się rarytas. Przepis jest prosty do wykonania a efekt niesamowity !
Dynia to owoc, który nie tylko doskonale komponuje się z atmosferą jesieni, ale również jest niezwykle zdrowy. Pełna beta-karotenu, witaminy C i błonnika, dynia to prawdziwy superfood. Kiedy połączymy jej smak z delikatnym, śmietankowym kremem i korzennymi przyprawami, otrzymujemy coś wyjątkowego. Mój przepis na dyniowy tort z kremem śmietankowym zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem. To idealna propozycja na rodzinne przyjęcie lub po prostu jako deser na co dzień, by uprzyjemnić sobie chłodne, jesienne wieczory. Możesz ten tort przygotować w wersji z marchewką, patrz na Wskazówki pod przepisem. Wtedy otrzymasz wyśmienity Tort marchewkowy.
Ten tort korzenny jest bardzo prosty w wykonaniu, ciasto jest wilgotne i mięsiste – dobrze się go kroi. W zasadzie można go już jeść 1/2 h po przełożeniu. To jest cudowne, nie musisz planować niewiadomo ile wcześniej, możesz w sobotę około południa przygotwać ten tort dyniowy i po południu cieszyć się jego smakiem.
Dajcie się porwać magii dyn lub marchewki i cieszcie się aromatycznym, rozpływającym się w ustach deserem. A teraz, bez zbędnej zwłoki, zapraszam Was do mojej pełnej inspiracji kuchni, gdzie odkryjecie tajniki przygotowania tego niezwykłego tortu.
Składniki na ciasto do tortu dyniowego:
- 4 małe jajka
- 210 g drobnego cukru lub pudru
- 160 ml oleju bez zapachu
- 200 g mąki pszennej przesianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy pumpkin Spice lub (1 łyżeczka cynamonu, 1/4 gałki muszkatołowej, 1/4 mielonych gozdxikow, 1/8 imbiru)
- 1 szczypta soli
- 200 g startej dyni Hokkaido ze skórką ( inną obierz)
- 50 g wiórków kokosowych
- 60 g orzechów włoskich drobno pokrojonych lub zmielonych na drobną strukturę lecz nie na mąkę
- 80 g jabłka pokrojonego w drobną kosteczką bez skórki
Bardzo ważne: wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej ( na ciasto jak i na krem)
Wykonanie:
- Jajka ubijaj aż podwoją swoją objętość. Dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie puszysta i gładka. Ubijaj około 7 min. Nie wyłączając miksera, ubijaj wlewając stopniowo cieniutkim strumieniem olej.
- Zetrzyj marchewkę, pokrój jabłko na drobno lub zetrzyj na grubych oczkach tarki, orzechy drobno posiekaj.
- Do osobnej miski dodaj przesianą mąkę, sodę wraz z proszkiem, przyprawy wraz z cynamonem i sól. Połącz.
- Nagrzej piekarnik na 160 stopni
- Mąkę dołóż do masy jajecznej z marchewką i wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką, delikatnie, tylko do połączenia się składników – nie miksuj
- Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 21 lub max 22 cm i piec przez 60 minut. Sprawdź patyczkiem, jak suchy to wyciągnij .
- Wystudź w formie. Dobrze aby poleżał min 2 h po upieczeniu a najlepiej jak kilka godzin, może być nawet na noc wtedy zostaw ciasto w tortownicy i przykryj tylko ściereczką bawełnianą.
Krem śmietankowy z serkiem Philadelphia i puree dyniowym:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru + 1 łyżka
- 250 g mascarpone
- 2 opakowania serka Philadelphia lub Łaciate typu “Cream Cheese” ( 1 op.135 g)
- 2 łyżki puree dyniowego KLIK przepis ( jeśli chcesz jasny krem to pomiń puree dyniowe i daj 1 łyżeczkę ekstraktu )
Wykonanie:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszty krem.
- Gdy masło będzie puszyste dodawaj stopniowo serek mascarpone i serek Philadelphia, na końcu puree dyniowe.
- To wszystko rób na wolnych obrotach, nie ubijaj zbyt długo ponieważ krem nie wyjdzie. Tylko do połączenia się składników.
Złożenie:
- Gdy ciasto już wystygnie, przekrój go na 3 dość cienkie blaty.
- Każdy blat skrop ponczem po po 2 łyżki na każdy i trochę więcej na spieczoną górną warstwę.
- Każdy blat przełóż 1/3 kremu.
- Ozdób ulubionymi dodatkami, mogą to być prażone orzechy włoskie i/lub syrop dyniowy.
WSKAZÓWKI:
- zamiast dyni możesz użyć marchewki a pure z dyni pomiń .Wtedy będziesz miała pyszny Carrot Cake, czyli najlepszy tort marchewkowy.
- Możesz zamiast pure dyniowego dać 2 łyżki masła orzechowego
- Możesz upiec ciasto w dużej tortownicy 28 cm i nie przekrajać ciasta na blaty. Wtedy cały krem wyłóż na górę. Tak będzie już najprościej i najszybciej. Często korzystam z tego sposobu gdy mam niespodziewanych gości, tylko warunek jeden – ciasto musi być wystudzone.
Ten wyjątkowy dyniowy tort z kremem śmietankowym to prawdziwa jesienna uczta smaku, która oczaruje Twoje podniebienie i podkreśli urok tej wyjątkowej pory roku. Zachęcam Ciebie do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu i podzielenia się nim z przyjaciółmi i rodziną. Daj się porwać magii dyni i cieszcie się aromatycznym, rozpływającym się w ustach deserem.
ZOBACZ INNE JESIENNE PRZEPISY KLIK
CIASTO DYNIOWE Z EARL GREY WEGANSKIE
EBOOK SKLEP
0 komentarzy