Marzysz o tym, by Twoje poranki zaczynały się od zapachów prosto z piekarni? Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości, nie możesz przegapić mojego dzisiejszego przepisu na te przepyszne, puszyste cynamonki, które sprawią, że Twoje podniebienie oszaleje z radości. Przygotuj się na kulinarne doznania i przeczytaj, jak w kilku prostych krokach zrobić cynamonki a’la Cinnabons w swojej kuchni.
Cynamonowe bułeczki – te słodkie małe cuda, za sprawą aromatycznego cynamonu, przypominają o cieple i przytulności. Te pyszne puszyste bułeczki, znane również jako “Cinnabons”, to absolutna rozkosz dla podniebienia. Mmmm…
Dzisiaj pokażę Ci, jak w prosty sposób upiec je w zaciszu własnej kuchni z prostych i dostępnych składników. Poprowadzę Cię krok po kroku, jak zrobić domowe cynamonki z obłędnie pysznym kremem na górze. Proszę, przeczytaj ważne wskazówki pod przepisem.
Przepis na puszyste cynamonki, 15 sztuk:
- 620 g mąki jasnej pszennej przesianej
- 2 jajka i 1 żółtko ( temp. pokojowa)
- 80 g drobnego cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 80 g masła roztopionego
- 250 ml letniego mleka
- 3 łyżki kefiru lub maślanki ( temp. pokojowa )
- 3/4 łyżeczki soli
Aromatyczne nadzienie cynamonowe:
- 75 g masła – roztopić
- 3 łyżki cynamonu
- 190 g miałkiego cukru ( jeśli użyjesz grubszego będzie zgrzytał podczas jedzenia )
Wykonanie:
- Odmierzyć i przesiać mąkę.
- Zrobić zaczyn z drożdży – ująć 50 ml mleka z podanej ilości oraz 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru ( rownież z podanej ilości). Odstawić na 15 min
- Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, jajka wraz z żółtkiem, kefir, mleko i zaczyn. Wyrabiać aż składniki będą prawie połączone. Następnie dodać roztopiony tłuszcz i już dokładnie wyrobić na gładkie ciasto – będzie lekko klejące ale powinno być elastyczne. Przełożyć do miski natłuszczonej olejem i przykryć ściereczką.
- Odstawić na 1 -1/2 h aż podwoi objętość.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie. W rondelku rozpuścić masło. Do miseczki dodać cukier wraz z cynamonem. Wymieszać.
- Stolnicę oprószyć dość mocno mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 45×30 cm.
- Ciasto cynamonowe posmarować roztopionym masłem i równomiernie posypać całe cynamonowym cukrem.
- Zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku.
- Kroić ostrym nożem na plastry o grubości 3 cm, tak aby wyszło 15 sztuk. Możesz zrobić 12 sztuk, będą wyższe.
- Blachę o wymiarach 35×23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i układać bułeczki cynamonowe układając koło siebie.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1/2 h.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni z termoobiegiem przez 20 min + 3 – 5 min tylko dół ( od góry będą się mocno rumieniły dlatego ja trzymam jeszcze chwilkę z grzaniem na sam dół. Wszystko też zależy od piekarnika. Może będzie potrzebne dodać jeszcze kilka minut, wierzch ma być mocno zrumieniony wręcz lekko brązowy.
Gdy Twoje słodkie ruloniki z cynamonem będą się piekły, przygotuj krem 🙂
Przepis na krem śmietankowy do cynamonek:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
- 70 g masła miękkiego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 op. serka philadelphia * ( 125 g )
- 100 g serka mascarpone
- 3 -5 łyżek mleka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii ( nie jest bardzo konieczny, cynamon i tak robi swoje)
Wykonanie:
- Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę.
- Cały czas miksując, zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo obydwa serki i ekstrakt.
- Dolać mleko zaczynając od 3 łyżek, dokładać tyle mleka w zależności jak gęsty chcesz krem. Ja dolałam 5 łyżek, lecz jeśli chcesz krem bardziej lejący dołóż więcej.
Gdy nasze bułeczki cynamonowe a’la Cinnabons wyjdą z piekarnika 😉 połóż je na desce drewnianej i studź około 1/2 h. Gdy będą jeszcze ciepłe/letnie polej obficie całym kremem. To sprawi, że część kremu dodatkowo nawilży cynamonki i doda wilgotności.
I voilà! Oto gotowe cynamonki a’la Cinnabons, które sprawią, że Twoje podniebienie oszaleje z radości. Ten przepis to prawdziwa uczta dla fanów cynamonu i słodyczy. Teraz możesz cieszyć się zapachem i smakiem ulubionych cynamonek w każdy dzień tygodnia, bez wychodzenia z domu.
Pamiętaj, że podczas ich przygotowywania kluczem do sukcesu jest cierpliwość i miłość do gotowania. Teraz, kiedy znasz ten tajemniczy przepis, możesz zaskakiwać swoich bliskich tymi przepysznymi cynamonkami a’la Cinnabons.
Smacznego!
Wskazówki:
- Składniki na ciasto jak również na krem muszą być w temperaturze pokojowej
- serek Philadelphia możesz zastąpić jego tańszym zamiennikiem ( równie smacznym ) z firmy Piątnica TAKI lub Łaciate śmietankowy TAKI
- Możesz rozłożyć pokrojone bułeczki na dużej blaszce, wtedy nie będą złączone. Eksperymentuj 🙂
Zapraszam na Instagram KLIK, znajdziesz tu krótkie Reels z wykonaniem 🙂 gdzie wspólnie z obserwatorami dzielimy się wskazówkami i inspiracjami.
Czekam zatem na wieści od Ciebie jak Ci poszło ? Jak smakowało? Pozdrawiam serdecznie, Magda !
Zapisz się do newslettera aby obserwować nowe pyszne wpisy TUTAJ
Zapraszam na inne słodkie wpisy:
0 komentarzy