Cynamonki a’la Cinnabon

Magdalena Przyłudzka

27/09/2023

jak-zrobic-cynamonki-jak-z-cinnabon

Marzysz o tym, by Twoje poranki zaczynały się od zapachów prosto z piekarni? Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości, nie możesz przegapić mojego dzisiejszego przepisu na te przepyszne, puszyste cynamonki, które sprawią, że Twoje podniebienie oszaleje z radości. Przygotuj się na kulinarne doznania i przeczytaj, jak w kilku prostych krokach zrobić cynamonki a’la Cinnabons w swojej kuchni.

jak-zwijac-cynamonki

Cynamonowe bułeczki – te słodkie małe cuda, za sprawą aromatycznego cynamonu, przypominają o cieple i przytulności. Te pyszne puszyste bułeczki, znane również jako “Cinnabons”, to absolutna rozkosz dla podniebienia. Mmmm…

Dzisiaj pokażę Ci, jak w prosty sposób upiec je w zaciszu własnej kuchni z prostych i dostępnych składników. Poprowadzę Cię krok po kroku, jak zrobić domowe cynamonki z obłędnie pysznym kremem na górze. Proszę, przeczytaj ważne wskazówki pod przepisem.

Przepis na puszyste cynamonki, 15 sztuk:

  • 620 g mąki jasnej pszennej przesianej
  • 2 jajka i 1 żółtko ( temp. pokojowa)
  • 80 g drobnego cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 80 g masła roztopionego
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 łyżki kefiru lub maślanki ( temp. pokojowa )
  • 3/4 łyżeczki soli

Aromatyczne nadzienie cynamonowe:

  • 75 g masła – roztopić
  • 3 łyżki cynamonu
  • 190 g miałkiego cukru ( jeśli użyjesz grubszego będzie zgrzytał podczas jedzenia )

Wykonanie:

  1. Odmierzyć i przesiać mąkę.
  2. Zrobić zaczyn z drożdży – ująć 50 ml mleka z podanej ilości oraz 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru ( rownież z podanej ilości). Odstawić na 15 min
  3. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, jajka wraz z żółtkiem, kefir, mleko i zaczyn. Wyrabiać aż składniki będą prawie połączone. Następnie dodać roztopiony tłuszcz i już dokładnie wyrobić na gładkie ciasto – będzie lekko klejące ale powinno być elastyczne. Przełożyć do miski natłuszczonej olejem i przykryć ściereczką.
  4. Odstawić na 1 -1/2 h aż podwoi objętość.
  5. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W rondelku rozpuścić masło. Do miseczki dodać cukier wraz z cynamonem. Wymieszać.
  6. Stolnicę oprószyć dość mocno mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 45×30 cm.
  7. Ciasto cynamonowe posmarować roztopionym masłem i równomiernie posypać całe cynamonowym cukrem.
  8. Zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku.
  9. Kroić ostrym nożem na plastry o grubości 3 cm, tak aby wyszło 15 sztuk. Możesz zrobić 12 sztuk, będą wyższe.
  10. Blachę o wymiarach 35×23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i układać bułeczki cynamonowe układając koło siebie.
  11. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1/2 h.
  12. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni z termoobiegiem przez 20 min + 3 – 5  min tylko dół ( od góry będą się mocno rumieniły dlatego ja trzymam jeszcze chwilkę z grzaniem na sam dół. Wszystko też zależy od piekarnika. Może będzie potrzebne dodać jeszcze kilka minut, wierzch ma być mocno zrumieniony wręcz lekko brązowy.

Gdy Twoje słodkie ruloniki z cynamonem będą się piekły, przygotuj krem 🙂

jak-zwinąć-cynamonowe-ruloniki

przepis-na-cynamonki-najlepsze

najlepsze-bułeczki-cynamonowe

Przepis na krem śmietankowy do cynamonek:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

  • 70 g masła miękkiego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 op. serka philadelphia * ( 125 g )
  • 100 g serka mascarpone
  • 3 -5 łyżek mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii ( nie jest bardzo konieczny, cynamon i tak robi swoje)

Wykonanie:

  1. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę.
  2. Cały czas miksując, zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo obydwa serki i ekstrakt.
  3. Dolać mleko zaczynając od 3 łyżek, dokładać tyle mleka w zależności jak gęsty chcesz krem. Ja dolałam 5 łyżek, lecz jeśli chcesz krem bardziej lejący dołóż więcej.

Gdy nasze bułeczki cynamonowe a’la  Cinnabons wyjdą z piekarnika 😉 połóż je na desce drewnianej i studź około 1/2 h. Gdy będą jeszcze ciepłe/letnie polej obficie całym kremem. To sprawi, że część kremu dodatkowo nawilży cynamonki i doda wilgotności.

I voilà! Oto gotowe cynamonki a’la Cinnabons, które sprawią, że Twoje podniebienie oszaleje z radości. Ten przepis to prawdziwa uczta dla fanów cynamonu i słodyczy. Teraz możesz cieszyć się zapachem i smakiem ulubionych cynamonek w każdy dzień tygodnia, bez wychodzenia z domu.

Pamiętaj, że podczas ich przygotowywania kluczem do sukcesu jest cierpliwość i miłość do gotowania. Teraz, kiedy znasz ten tajemniczy przepis, możesz zaskakiwać swoich bliskich tymi przepysznymi cynamonkami a’la Cinnabons.

Smacznego!

pyszne-cynamonowe-buleczki

Wskazówki:

  • Składniki na ciasto jak również na krem muszą być w temperaturze pokojowej
  • serek Philadelphia możesz zastąpić jego tańszym zamiennikiem ( równie smacznym ) z firmy Piątnica TAKI lub Łaciate śmietankowy TAKI
  • Możesz rozłożyć pokrojone bułeczki na dużej blaszce, wtedy nie będą złączone. Eksperymentuj 🙂

Zapraszam na Instagram KLIK, znajdziesz tu krótkie Reels z wykonaniem 🙂 gdzie wspólnie z obserwatorami dzielimy się wskazówkami i inspiracjami.

Czekam zatem na wieści od Ciebie jak Ci poszło ? Jak smakowało? Pozdrawiam serdecznie, Magda !

Zapisz się do newslettera aby obserwować nowe pyszne wpisy TUTAJ

jak-zrobi-cynmonowy-deser

najlepsze-cynamonowe-jak-zrobic

Zapraszam na inne słodkie wpisy:

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 

placek-ze-sliwkami

GALETTE ZE ŚLIWKAMI

galette-ze-sliwkami- kruche ciasto

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.