Krucha tarta ze śliwkami w rustykalnym stylu. To Galette, które możesz nadziewać dowolnymi owocami. Zawinięte słodkie owoce w pyszne kruche, maślane ciasto. Ten deser robi się niezwykle szybko i łatwo, wystarczy kilka składników i 20 minut czasu plus pieczenie. Polecam, ciasto za sprawą maślanki i masła jest wyjątkowo smaczne.
Przepis na 8 -10 kawałków
Składniki:
Spód:
- 240 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 140 g masła schłodzonego
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 80 ml maślanki lub kefiru, zimnego
Nadzienie:
- 550 g śliwek węgierek lub innych ( mogą być mrożone lecz dobrze je osusz )
- 2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru, do posypania
- 1 łyżeczka cynamonu, do oprószenia
Wykonanie:
- Składniki na spód szybko zagnieść i wstawić do lodówki na min 1 h
- Śliwki wydrylować
- Zimne ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm w kształcie koła. Najlepiej odrazu wałkować na papierze do pieczenia.
- Ciasto przenieść na blachę
- Na środek ciasta wyłożyć równomiernie mielone orzechy zostawiając na około 3 cm wolnego miejsca
- Wyłożyć śliwki w taki sposób, by ich połówki/plasterki na siebie zachodziły, w okręgach, zaczynając od zewnetrznego, kończąc na środku. Posypać cukrem, oprószyć cynamonem. Następnie brzegi ciasta założyć do środka, lekko je zlepiając (by nie odkleiły się podczas pieczenia).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35-40 min. Około 10 min przed końcem przełączyć tylko na grzanie dolne i ustawić bliżej gałki. W ten sposób spód się bardziej wypiecze.
- Kroić wystudzone.
Galette najlepsze jest zaraz po ostudzeniu, gdy dłużej poleży niestety traci kruchość. Myślę, jednak, że taka tarta w żadnym domu długo nie poleży. Jest tak pyszna i wciągająca, że na jednym kawałku się nie skończy.
Jak możesz urozmaicić Galette ?
- posypać uprażonymi płatkami migdałów lub innymi orzechami
- posypać cukrem pudrem
- podać z gałką lodów waniliowych
Możesz śliwki zamienić na truskawki lub brzoskwinie.
Świetny przepis na Galette bezglutenowe z truskawkami znajdziesz w moim kulinarnym e-booku KLIK
Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki na rustykalną tartę ze śliwkami.
Może spodoba Ci się ten przepis Galette w wersji bezglutenowej i wegańskiej KLIK
0 komentarzy