Galette ze śliwkami

Magdalena Przyłudzka

17/02/2023

Krucha tarta ze śliwkami w rustykalnym stylu. To Galette, które możesz nadziewać dowolnymi owocami. Zawinięte słodkie owoce w pyszne kruche, maślane ciasto. Ten deser robi się niezwykle szybko i łatwo, wystarczy kilka składników i 20 minut czasu plus pieczenie. Polecam, ciasto za sprawą maślanki i masła jest wyjątkowo smaczne.

Przepis na 8 -10 kawałków

Składniki:

Spód:

  • 240 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 140 g masła schłodzonego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 80 ml maślanki lub kefiru, zimnego

Nadzienie:

  • 550 g śliwek węgierek lub innych ( mogą być mrożone lecz dobrze je osusz )
  • 2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru, do posypania
  • 1 łyżeczka cynamonu, do oprószenia

Wykonanie:

  1. Składniki na spód szybko zagnieść i wstawić do lodówki na min 1 h
  2. Śliwki wydrylować
  3. Zimne ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm w kształcie koła. Najlepiej odrazu wałkować na papierze do pieczenia.
  4. Ciasto przenieść na blachę
  5. Na środek ciasta wyłożyć równomiernie mielone orzechy zostawiając na około 3 cm wolnego miejsca
  6. Wyłożyć śliwki w taki sposób, by ich połówki/plasterki na siebie zachodziły, w okręgach, zaczynając od zewnetrznego, kończąc na środku. Posypać cukrem, oprószyć cynamonem. Następnie brzegi ciasta założyć do środka, lekko je zlepiając (by nie odkleiły się podczas pieczenia).
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35-40 min. Około 10 min przed końcem przełączyć tylko na grzanie dolne i ustawić bliżej gałki. W ten sposób spód się bardziej wypiecze.
  8. Kroić wystudzone.

Galette najlepsze jest zaraz po ostudzeniu, gdy dłużej poleży niestety traci kruchość. Myślę, jednak, że taka tarta w żadnym domu długo nie poleży. Jest tak pyszna i wciągająca, że na jednym kawałku się nie skończy.

Jak możesz urozmaicić Galette ?

  • posypać uprażonymi płatkami migdałów lub innymi orzechami
  • posypać cukrem pudrem
  • podać z gałką lodów waniliowych

Możesz śliwki zamienić na truskawki lub brzoskwinie.

Świetny przepis na Galette bezglutenowe z truskawkami znajdziesz w moim kulinarnym e-booku KLIK

Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki na rustykalną tartę ze śliwkami.

Może spodoba Ci się ten przepis Galette w wersji bezglutenowej i wegańskiej KLIK

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.