🍂🎃 Puree z dyni – Prosty przepis na aksamitne jesienne cudo! Czy kiedykolwiek próbowałeś/aś puree z dyni? To pyszne, lekko słodkawe danie, które idealnie wpisuje się w jesienne klimaty! Puree z pieczonej dyni jest łatwe do zrobienia i nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych. To szybkie i idealne danie dla osób, które nie mają dużo czasu na gotowanie.
🌱 Dynia, popularne warzywo sezonowe, jest nie tylko smaczna, ale także bogata w składniki odżywcze. To prawdziwa bomba witaminowa!
Dlaczego warto zrobić to puree z dyni o pięknym pomarańczowym kolorze?
- dynia jest bogata w wit A,E i C oraz zawiera dużo błonnika
- puree dyniowe to świetny półprodukt do wykonania wielu dań: zup, deserów, pysznych śniadań oraz wielu wypieków dyniowych, placuszków
- Działa przeciwmiażdżycowo
- Działa przeciwnowotworowo
- Dynia ma działanie rozgrzewające, jest świetna w trakcie infekcji wirusowych
- Ma działanie wysuszające – cenna w walce z katarem
🍽️Przepis na puree dyniowe z dyni Hokkaido:
- 1 średnia dynia Hokkaido (skórki nie obieramy) ta odmiana jest najlepsza do puree
Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik na 200 stopni
- Dynie pokrój na ćwiartki i wydrąż łyżką pestki
- Piecz 30 min aż będzie miękka.
- Gdy lekko ostygnie miksuj na gładko.
Jak przechowywać przecier z upieczonej dyni?
- zrób większą ilość, np z dwóch dyń i zamróź w porcjach po 200 g
- W lodówce do 5 dni
💫 Nie zapomnij podzielić się swoim doświadczeniem z przygotowywania puree z dyni! Zainspiruj innych, aby również wypróbowali to pyszne danie😉
Na blogu znajdziesz również przepis na Sernik dyniowy Pumpkin Spice oraz przepis na przyprawę Pumpkin Spice Mix.
Pozdrawiam
Magda
0 komentarzy