Odkryj Jesienną Magię Smaku: Sernik Dyniowy Pumpkin Spice! Jesień już puka do naszych drzwi, a razem z nią przychodzi sezon na pyszne, rozgrzewające smaki. Jeśli jesteś miłośnikiem dyni i jesiennej atmosfery, to ten post jest właśnie dla Ciebie! Dziś podzielę się przepisem na sernik dyniowy Pumpkin Spice, który rozkocha Cię w sobie od pierwszego kęsa. Czy jesteś gotowy na wciągającą podróż kulinarną? Zapraszam !
Zapach cynamonu, aromatyczny imbir, soczysta dynia… Tak, to znak, że jesień zawitała do naszych kuchni! Jesienne smaki mają w sobie coś magicznego, co sprawia, że czujemy się ciepło i przytulnie. Dlatego dzisiaj chcę Cię zabrać w kulinarną podróż pełną jesiennej magii. Przedstawię przepis na sernik dyniowy Pumpkin Spice, który wprost rozkocha Cię w sobie. To połączenie kremowego serka z intensywnym smakiem dyni oraz korzennymi przyprawami. Brzmi zachęcająco? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak w prosty sposób stworzyć ten wyjątkowy deser dyniowy !
Ważną częścią tego przepisu jest również spód z herbatników owsianych w czekoladzie, który dodaje chrupkości i kontrastuje z kremowym nadzieniem. W połączeniu z delikatnym aromatem dyni oraz przypraw Pumpkin Spice, otrzymujesz wyjątkowy smak, który idealnie wpisuje się w jesienne klimaty.
SPÓD Z CIASTECZEK:
- 220 g ciastek owsianych w czekoladzie mlecznej lub deserowej
- 60 g masła rozpuszczonego
- Przygotuj szczelną tortownicę o średnicy 22 cm ( sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej )
- Ciasteczka zmiel na drobno i wymieszaj z roztopionym wystudzonym masłem. Wylep masą tortownicę dość cienko na spodzie i boki tak około 1,5 – 2 cm wysokości
MASA SERNIKOWA NA PUMPKIN SPICE
Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej:
- 3 opakowania serka śmietankowego ” Łaciate” ( po 135 g) TAKI
- 500 g mascarpone
- 400 g pure z dyni Hokkaido pieczonej KLIK przepis
- 190g cukru pudru lub drobnego trzcinowego
- 4 jaja
- 3 płaskie łyżki skrobii ziemniaczanej
- 1 łyżka z lekką górką przyprawy Pumpkin Spice Mix KLIK przepis
- skórka starta z jednej cytryny eko
- sok z 1,5 dużej cytryny eko.
- W misie miksera umieścić wszystkie składniki i miksować na średnich obrotach aż do połączenia składników.
- Nagrzać piekarnik na 180 stopni
Domowy sernik dyniowy pieczemy w kąpieli wodnej, co dodatkowo nawilży go oraz sprawi, że nie popęka i zbytnio nie wyrośnie, będzie równy. Jeśli nie piekłaś serników tym sposobem, to bardzo go polecam.
PRZYGOTOWANIE FORMY PRZED WLANIEM CIASTA:
Przygotuj trzy arkusze folii aluminiowej, najlepiej około 45 cm szerokości Tortownicę z wylepionym spodem połóż na środku aluminiowego arkusza. Owiń pierwszą folię wokół tortownicy dość szczelnie, następnie obróć formę i owiń drugim arkuszem, obróć i znów owiń trzecim, tak aby cała tortownica pokryta była folią wraz z rantem i jeszcze około 0,5 cm wchodziła do środka
do owiniętej folią tortownicy przelej masę, postukaj tortownicą o blat aby pozbyć się powietrza z masy i wyrównać całość.
PIECZENIE SERNIKA:
- Tortownicę owinięta folią wyłóż do większej prostokątnej blaszki/naczynia żaroodpornego.
Włóż blachę z sernikiem do piekarnika i teraz uzupełnij większą formę wodą min do połowy wysokości tortownicy. Możesz wlać wodę zanim włożysz wszystko do piekarnika, lecz łatwiej jest to zrobić gdy jest już w środku pieca. Gdy uzupełnisz wodą tą większą formę, skręć odrazu temp do 150 stopni i piecz przez 1,5 h.
Po tym czasie otwórz piekarnik tak około 3- 5 cm i studź przy lekko uchylonych drzwiczkach. - Gdy sernik będzie już letni wyłóż całość z piekarnika i delikatnie wyciągnij z formy prostokątnej tortownicę, poczekaj aż folia obcieknie z wody i tak wystudź już w lodówce aby dobrze stężał, minimum 10 h.
- Gdy będzie zimny, ściągnij folię aluminiową i odepnij obręcz, lekko obkrawając boki sernika nożykiem zamoczonym we wrzątku.
- Przełóż sernik na paterę wyciągając papier spod sernika. Czasem zdarza się, że papier dość namoknie i się rozrywa, w takim przypadku połóż 1 arkusz czystego papieru na wierzch sernika, odwróć go do góry ” nogami” na jednej dłoni, następnie ściągnij spód od tortownicy wraz z papierem i przełóż energicznie sernik na paterę spodem ciasteczkowym do dołu. Nie obawiaj się, sernik jest bardzo zwarty, nie powinien się uszkodzić . Rób to gdy jest zimny i nad blatem.
SOS Z ORZECHÓW PEKAN:
- 120 g orzechów pekan
- 90 g cukru trzcinowego brązowego ( może być kokosowy, ja taki dałam dlatego sos jest bardzo brązowy jak na zdjęciu)
- 2,5 łyżki masła
- 1 łyżka cynamonu mielonego
- 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
- duża szczypta soli
- jeśli sos będzie bardzo gesty rozrzedzić go 1 łyżką gorącej wody
- Wszystkie składniki umieszczamy na patelni i podgrzewamy aż całość się rozpuści. Studzimy i polewamy sosem sernik dyniowy
Wskazówki:
- Sernik najlepiej kroić schłodzony gorącym nożem zanurzonym we wrzątku. Po pokrojeniu na porcje warto odczekać około 15 min aby sos karmelowy był miększy.
- Możesz użyć orzechów włoskich – nie polecam innych, do tego sernika najlepiej smakują pekan i włoskie.
- Możesz pokroić grubo orzechy.
- Sernik może leżeć w lodówce do 3 dni
- Jeśli używasz jasnych ciastek bez czekolady dodaj 1 łyżeczkę kakao.
Bądź gotowa/y na komplementy i uśmiechy swoich bliskich, gdy podasz im ten wyjątkowy sernik na bazie dyni. Jesienne spotkania rodzinne, przyjęcia czy po prostu relaksujące wieczory z kubkiem ciepłej herbaty nabiorą zupełnie nowego wymiaru dzięki sernikowi dyniowemu Pumpkin Spice. Nie zwlekaj dłużej – przekształć swoją kuchnię w małą fabrykę jesiennej magii i rozkoszuj się każdym kęsem tego wspaniałego deseru. Smacznego!
Teraz, gdy już masz przepis na jesienny sernik dyniowy Pumpkin Spice, możesz cieszyć się jesienią w każdym kęsie. Smak dyni i aromatycznych przypraw sprawią, że poczujesz magię jesieni w pełni!
Smacznego !
Magda
0 komentarzy