Zaprezentuję Ci kulinarne arcydzieło: ciasteczka migdałowe amaretti z nadzieniem malinowym. Gotowa na wyjątkowe połączenie intensywnego smaku migdałów i świeżości malin? Przekonaj się, jak te wyjątkowe ciasteczka mogą zdobyć Twoje serce i podniebienie!
Zapomnij o mące! Ten przepis na amaretti skupia się wyłącznie na mielonych migdałach, nadając ciasteczkom niezwykłą delikatność i intensywny smak. Idealne, by wnieść do świątecznej atmosfery nutkę wyjątkowości.
Migdałowe amaretti z nadzieniem malinowym to wyjątkowe doświadczenie smaku. Intensywność migdałów spotyka się z delikatną świeżością malin, tworząc harmonię, która rozpływa się w ustach. Idealne na świąteczny stół!
Łącząc prostotę z wyjątkowym smakiem, ten przepis na migdałowe amaretti z nadzieniem malinowym odkryje przed Tobą kulinarne cudo. Bez mąki, bezglutenowe – gotowa na kulinarne wyzwanie?
Prosty przepis na amretti migdałowe z dżemem:
Z przepisu wychodzi jedna blacha dużą z piekarnika.
- 400 g mielonych jasnych migdałów ( może być mąka migdałowa )
- 180 g drobnego cukru
- 60 g cukru pudru do obtoczenia ciasteczek
- 5 g kakao
- 2 jajka + 1 żółtko
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
- 250 g mrożonych malin + 1-2 łyżki cukru do smaku
Wykonanie:
- Maliny przesmażyć z cukrem aż sok wyparuje, lecz nie ma być to bardzo gęstą konsystencja.
- Wszystkie składniki oprócz cukru pudru do obtaczania wymieszać i masę wstawić na 1 h do lodówki
- Z masy robić kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Kulki obtaczać w cukrze pudrze
- Zrobić wgłębienie palcem na dżem.
- Piec w 180 stopniach przez 15- 20 min
- Wyjąć i jeszcze ciepłe nadziewać malinami tak około 1/2 – 3/4 łyżeczki na ciasteczka.
- Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 5 min.
- Wyjąć i wystudzić.
Przechowywanie:
Ciasteczka najlepsze są zaraz po wystudzeniu. Możesz przechowywać je w szczelnym pojemniku ale wtedy całe zmiękną. oczywiście są nadal pyszne.
Czy zastanawiasz się, czy te ciasteczka są dla Ciebie? Odpowiedź brzmi: Tak! Bezglutenowe, bez mąki – idealne dla osób na diecie bezglutenowej, ale równie smaczne i dostępne dla wszystkich, którzy cenią sobie wyjątkowy smak migdałów. a do tego ten migdałowy aromat…postaw na jakość i kup naturalny aromat migdałowy. Ten chemiczny gryzie w gardło…
Gotowa/y na migdałową świąteczną ucztę? Skorzystaj z tego prostego przepisu na amaretti, który znajdziesz powyżej. Przekonaj się sama, jak łatwo można stworzyć coś wyjątkowego, smacznego i zdrowego na świąteczny stół. Odkryj, że migdałowe amaretti to nie tylko ciasteczka – to prawdziwe doświadczenie smaku. Czas na kulinarne działanie w magicznym czasie świąt!
Mam dla Ciebie jeszcze inne inspiracje na ciasteczka poniżej:
WANILIOWE KRUCHE ROGALIKI – to obowiązkowa pozycja na święta…:)
CIASTECZKA “KOCIE OCZKA” LINCKIE
0 komentarzy