Migdałowe amaretti

Magdalena Przyłudzka

22/11/2023

migdałowe-ciasteczka-bezglutenowe-amaretti

Zaprezentuję Ci kulinarne arcydzieło: ciasteczka migdałowe amaretti z nadzieniem malinowym. Gotowa na wyjątkowe połączenie intensywnego smaku migdałów i świeżości malin? Przekonaj się, jak te wyjątkowe ciasteczka mogą zdobyć Twoje serce i podniebienie!

Zapomnij o mące! Ten przepis na amaretti skupia się wyłącznie na mielonych migdałach, nadając ciasteczkom niezwykłą delikatność i intensywny smak. Idealne, by wnieść do świątecznej atmosfery nutkę wyjątkowości.

Migdałowe amaretti z nadzieniem malinowym to wyjątkowe doświadczenie smaku. Intensywność migdałów spotyka się z delikatną świeżością malin, tworząc harmonię, która rozpływa się w ustach. Idealne na świąteczny stół!

Łącząc prostotę z wyjątkowym smakiem, ten przepis na migdałowe amaretti z nadzieniem malinowym odkryje przed Tobą kulinarne cudo. Bez mąki, bezglutenowe – gotowa na kulinarne wyzwanie?

ciasteczka-migdalowe-bezglutenowe

Prosty przepis na amretti migdałowe z dżemem:

Z przepisu wychodzi jedna blacha dużą z piekarnika.

  • 400 g mielonych jasnych migdałów ( może być mąka migdałowa )
  • 180 g drobnego cukru
  • 60 g cukru pudru do obtoczenia ciasteczek
  • 5 g kakao
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
  • 250 g mrożonych malin + 1-2 łyżki cukru do smaku

Wykonanie:

  1. Maliny przesmażyć z cukrem aż sok wyparuje, lecz nie ma być to bardzo gęstą konsystencja.
  2. Wszystkie składniki oprócz cukru pudru do obtaczania wymieszać i masę wstawić na 1 h do lodówki
  3. Z masy robić kulki wielkości orzecha włoskiego.
  4. Kulki obtaczać w cukrze pudrze
  5. Zrobić wgłębienie palcem na dżem.
  6. Piec w 180 stopniach przez 15- 20 min
  7. Wyjąć i jeszcze ciepłe nadziewać malinami tak około 1/2 – 3/4 łyżeczki na ciasteczka.
  8. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 5 min.
  9. Wyjąć i wystudzić.

Przechowywanie:

Ciasteczka najlepsze są zaraz po wystudzeniu. Możesz przechowywać je w szczelnym pojemniku ale wtedy całe zmiękną. oczywiście są nadal pyszne.

Czy zastanawiasz się, czy te ciasteczka są dla Ciebie? Odpowiedź brzmi: Tak! Bezglutenowe, bez mąki – idealne dla osób na diecie bezglutenowej, ale równie smaczne i dostępne dla wszystkich, którzy cenią sobie wyjątkowy smak migdałów. a do tego ten migdałowy aromat…postaw na jakość i kup naturalny aromat migdałowy. Ten chemiczny gryzie w gardło…

Gotowa/y na migdałową świąteczną ucztę? Skorzystaj z tego prostego przepisu na amaretti, który znajdziesz powyżej. Przekonaj się sama, jak łatwo można stworzyć coś wyjątkowego, smacznego i zdrowego na świąteczny stół. Odkryj, że migdałowe amaretti to nie tylko ciasteczka – to prawdziwe doświadczenie smaku. Czas na kulinarne działanie w magicznym czasie świąt!

Mam dla Ciebie jeszcze inne inspiracje na ciasteczka poniżej:

WANILIOWE KRUCHE ROGALIKI – to obowiązkowa pozycja na święta…:)

kruche-waniliowe-ciasteczka-orzechowe -swiateczne

CIASTECZKA “KOCIE OCZKA” LINCKIE

KOCIE-OCZKA-CIASTECZKA-LINZER-LINCKIE

MARKIZY CZEKOLADOWE Z KREMEM TOFFI

KRUCHE-MARKIZY-ZKAJMAKIEM-CIASTECZKA-SWIATECZNE

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.