Ciasteczka Linzer – kocie oczka

Magdalena Przyłudzka

18/12/2020

Ciasteczka linckie czy ” Linzer” …a prościej kocie oczka 🙂 to pyszna propozycja kruchych ciasteczek na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko. Przełożone słodko – kwaśną konfiturą np. z czarnej porzeczki to strzał w dziesiątkę. Są ciut czasochłonne lecz warto je zrobić.

Przepis:

Składniki na około 20-30 ciastek:

  • 350 g mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 130 g cukru pudru
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • konfitura porzeczkowa 1 słoik

Wykonanie:

  1. Laskę wanilii ostrym nożem naciąć i wyskrobać ziarenka
  2. Ze wszystkich składników oprócz konfitury zagnieść gładkie ciasto, podzielić na kilka kulek ( 3-4 ) i schłodzić min 1 h
  3. Nagrzać piekarnik na 180 z termoobiegiem.
  4. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 3 mm
  5. Piec około 8 minut
  6. Wystudzone przekładać dżemem lecz dopiero przed samym spożyciem, tak 1 dzień przed lub najlepiej 2 h przed gośćmi

Wskazówki:

Oczywiście możesz przełożyć ciasteczka dżemem i w chłodnym miejscu mogą leżeć kilka dni lecz wtedy tracą trochę na chrupkości ale nie całkowicie.

Ciasteczka jeszcze przed upieczeniem dobrze jest włożyć na 10 min do lodówki razem z blachą, to gwarantuje, że ciasto podczas pieczenia będzie równe i nie będzie się wybrzuszało.

Najlepiej po przełożeniu przechowywać je w chłodnym miejscu, nie w lodówce. Dobrym miejscem jest chłodny garaż, miejsce na parapecie lub nieogrzewana spiżarnia.

Ciastka przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Foremki do ciastek kupiłam w sklepie Tchibo KLIK

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.