Markizy czekoladowe z kajmakiem

Magdalena Przyłudzka

13/12/2022

  

To ciastka, które zachwycą wszystkich, to przepis dla osób, które lubią czekoladę, chrupkość i toffi. To ciastka, które można upiec na święta i nie tylko. Nie zawierają w sobie przypraw korzennych, lecz doskonale wpisują się w świąteczne ciasteczka. Chrupiące kruche ciastka z dodatkiem mielonych migdałów, przełożone czekoladowym kremem i ten najważniejszy akcent…kajmak lub  słona masa krówkowa w środku…myśle, że nie muszę Cię już dłużej namawiać 🙂

Przepis na te ciasteczka czekoladowe znalazłam w gazecie ” Jamie Oliver Super food na codzień ” , nie była to propozycja na święta. Pomyślałam, że warto urozmaicić wypieki świąteczne właśnie tą pozycją. To był strzał w 10, w końcu coś bez przypraw korzennych…ha,ha. Też muszę Ciebie uprzedzić, jeśli nie lubisz słodkich ciastek, nawet ich nie piecz. U nas w domu jest pół, na pół – maż za nimi nie przepada, bo za słodkie, za to ja i dzieci je uwielbiamy. W zeszłoroczne święta musiałam je ukryć w tajemne miejsce, zbyt szybko znikały.

Jeśli nie lubisz zbyt słodkich ciastek, pomiń masę krówkową, ale to on tu robi ” całą robotę ” . Możesz również upiec same ciasteczka i polać lub zanurzyć je całe w polewie. Same herbatniki są mało słodkie. Eksperymentuj.

Przepis:

Herbatniki:

  • 250 g mąki plus do podsypania
  • 100 g mielonych migdałów blanszowanych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 230 g masła w temp pokojowej
  • 150 g cukru drobnego trzcinowego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 3 żółtka z e średnich jajek
  • szczypta soli

Krem:

  • 100 g czekolady 70% roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej 
  • 100 g masła w temp pokojowej
  • łyżka masy krówkowej
  • 170 g cukru pudru
  • szczypta soli

Dodatkowo do nadziewania:

  • mała puszka masy krówkowej lub kajmaku

Polewa:

  • 50 g czekolady roztopionej do polania ciastek

Wykonanie:

  1. Mąkę, proszek, kakao, sól, migdały mielone wymieszać w misce rózgą
  2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę
  3. Dodać wanilię lub ekstrakt i dodawać po jednym żółtku ucierając
  4. Wsypać partiami suche składniki i delikatnie wymieszaj szpatułką
  5. Lekko zgnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1 – 2 h. Najlepiej zrób 4 kulki i każdą owinąć folią spożywczą.
  6. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik na 170 stopni
  7. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wycinać ciasteczka okrągłą formą  o średnicy 5-6 cm – połowę ciasta na spody bez dziurek a połowę wycinać z dziurką w środku w zależności od użytych foremek. Ja użyłam do tego przepisu foremki do świątecznych ciastek ” Linzer” ( kocie oczka ) kupisz takie foremki w sklepie Tchibo. Lub w tych górnych ciasteczkach wyciąć dziurki małą okrągłą zakrętką, ale będzie to czasochłonne.
  8. Wycięte ciasteczka piecz przez 8-10 minut. Po 8 minutach już do nich zaglądnij, mają mieć lekko rumiane brzegi. Gdy ostygną ściągaj dopiero z blachy
  9. KREM- Do misy miksera wrzucić masło, cukier puder, masę krówkowa ( 1 łyżkę ) i roztopioną wystudzoną czekoladę oraz sporą szczyptę soli , wymieszaj na gładką masę.
  10. Kiedy ciastka ostygną, przełożyć  masę do rękawa cukierniczego ( lub używać łyżki ) i nakładać krem na spód ciastka, na krem czekoladowy nakładać po 1/2 łyżeczki masy krówkowej na sam środek i troszkę na boki i na to nakładać górne ciasteczko z wyciętą dziurką. Wygodnie robi się to w rękawie cukierniczym, możesz cienką warstwą nakładać masę krówkowa na całe ciasteczko ale mogą być będą za słodkie. Zależy co lubisz.
  11. Rozpuścić czekoladę i cienkimi paseczkami ozdabiać na wierzchu ciasteczko. Odłożyć do zastygnięcia.
  12. Ciasteczka przechowuj w przewiewnym i chłodnym miejscu ( nie w lodówce ), przykryte tylko papierem do pieczenia, nie zamykaj ich w szczelnej puszce ( wtedy zmiękną ). Tak mogą leżeć do 1,5 tygodnia.

Może zainteresuje Cię ten przepis na Ciasteczka Linzer KLIK

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.