To ciastka, które zachwycą wszystkich, to przepis dla osób, które lubią czekoladę, chrupkość i toffi. To ciastka, które można upiec na święta i nie tylko. Nie zawierają w sobie przypraw korzennych, lecz doskonale wpisują się w świąteczne ciasteczka. Chrupiące kruche ciastka z dodatkiem mielonych migdałów, przełożone czekoladowym kremem i ten najważniejszy akcent…kajmak lub słona masa krówkowa w środku…myśle, że nie muszę Cię już dłużej namawiać 🙂
Przepis na te ciasteczka czekoladowe znalazłam w gazecie ” Jamie Oliver Super food na codzień ” , nie była to propozycja na święta. Pomyślałam, że warto urozmaicić wypieki świąteczne właśnie tą pozycją. To był strzał w 10, w końcu coś bez przypraw korzennych…ha,ha. Też muszę Ciebie uprzedzić, jeśli nie lubisz słodkich ciastek, nawet ich nie piecz. U nas w domu jest pół, na pół – maż za nimi nie przepada, bo za słodkie, za to ja i dzieci je uwielbiamy. W zeszłoroczne święta musiałam je ukryć w tajemne miejsce, zbyt szybko znikały.
Jeśli nie lubisz zbyt słodkich ciastek, pomiń masę krówkową, ale to on tu robi ” całą robotę ” . Możesz również upiec same ciasteczka i polać lub zanurzyć je całe w polewie. Same herbatniki są mało słodkie. Eksperymentuj.
Przepis:
Herbatniki:
- 250 g mąki plus do podsypania
- 100 g mielonych migdałów blanszowanych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- 230 g masła w temp pokojowej
- 150 g cukru drobnego trzcinowego
- 1 łyżeczka wanilii
- 3 żółtka z e średnich jajek
- szczypta soli
Krem:
- 100 g czekolady 70% roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej
- 100 g masła w temp pokojowej
- łyżka masy krówkowej
- 170 g cukru pudru
- szczypta soli
Dodatkowo do nadziewania:
- mała puszka masy krówkowej lub kajmaku
Polewa:
- 50 g czekolady roztopionej do polania ciastek
Wykonanie:
- Mąkę, proszek, kakao, sól, migdały mielone wymieszać w misce rózgą
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę
- Dodać wanilię lub ekstrakt i dodawać po jednym żółtku ucierając
- Wsypać partiami suche składniki i delikatnie wymieszaj szpatułką
- Lekko zgnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1 – 2 h. Najlepiej zrób 4 kulki i każdą owinąć folią spożywczą.
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik na 170 stopni
- Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wycinać ciasteczka okrągłą formą o średnicy 5-6 cm – połowę ciasta na spody bez dziurek a połowę wycinać z dziurką w środku w zależności od użytych foremek. Ja użyłam do tego przepisu foremki do świątecznych ciastek ” Linzer” ( kocie oczka ) kupisz takie foremki w sklepie Tchibo. Lub w tych górnych ciasteczkach wyciąć dziurki małą okrągłą zakrętką, ale będzie to czasochłonne.
- Wycięte ciasteczka piecz przez 8-10 minut. Po 8 minutach już do nich zaglądnij, mają mieć lekko rumiane brzegi. Gdy ostygną ściągaj dopiero z blachy
- KREM- Do misy miksera wrzucić masło, cukier puder, masę krówkowa ( 1 łyżkę ) i roztopioną wystudzoną czekoladę oraz sporą szczyptę soli , wymieszaj na gładką masę.
- Kiedy ciastka ostygną, przełożyć masę do rękawa cukierniczego ( lub używać łyżki ) i nakładać krem na spód ciastka, na krem czekoladowy nakładać po 1/2 łyżeczki masy krówkowej na sam środek i troszkę na boki i na to nakładać górne ciasteczko z wyciętą dziurką. Wygodnie robi się to w rękawie cukierniczym, możesz cienką warstwą nakładać masę krówkowa na całe ciasteczko ale mogą być będą za słodkie. Zależy co lubisz.
- Rozpuścić czekoladę i cienkimi paseczkami ozdabiać na wierzchu ciasteczko. Odłożyć do zastygnięcia.
- Ciasteczka przechowuj w przewiewnym i chłodnym miejscu ( nie w lodówce ), przykryte tylko papierem do pieczenia, nie zamykaj ich w szczelnej puszce ( wtedy zmiękną ). Tak mogą leżeć do 1,5 tygodnia.
Może zainteresuje Cię ten przepis na Ciasteczka Linzer KLIK
0 komentarzy