Kruchy spód do tarty i mazurka

Magdalena Przyłudzka

06/03/2024

kruchy-spód-przepis

🚀 Zrobiłam to! Przy piątym podejściu jest i on – idealny kruchy spód pod mazurki oraz do wszelkich tart na słodko.🤫Jeśli i Ty chcesz się cieszyć idealnym kruchym i jednocześnie silnym oraz mocnym spodem, wykorzystaj ten przepis. Bo nie ma nic gorszego jak…napuchnięty, pękający lub zbyt twardy spód w tarcie…żadne smaczne nadzienie tego nie naprawi🍰

A jaki to powinien być idealny spód? 

  • Nie może przyklejać się do spodu 
  • Nie może rozsypywać się przy lekkim dotknięciu
  • Nie powinien pękać podczas pieczenia
  • Powinien być silny i mocny ale nadal pozostawać delikatny i kruchy ( i to było największym wyzwaniem ) 
  • Nie może szybko namakać od nadzienia

Aby wyszedł taki spód należy spełnić kilka istotnych warunków…Czytaj przepis:

Składniki na spód pod mazurki, wymiar 20x20cm

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g zimnego masła
  • 60 g cukier puder
  • 1/8 łyżeczki soli drobnej
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka zimnej wody

1 jajko do posmarowania

  1. Mąkę, cukier, sól wymieszać. Dodać pokrojone masło i wyrobić na kruszonkę. Dodać żółtko i wodę, wyrobić krótko gładkie ciasto. Chłodzić 1 h.
  2. Piekarnik nagrzać na 185 stopni. Formę do tarty lub tortownicę z odpinaną obręczą wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć do formy wylepiając boki na 1,5 cm. Nakłuć widelcem i obciążyć fasolką drobną na papierze. To ważne.
  3. Z obciążeniem piec 25 minut. Wyjąć i studzić 10 min po czym zdjąć papier z fasolką. Posmarować spód rozbełtanym jajkiem i ponownie piec 185 st przez 15 minut. Ja jeszcze po tym czasie dopiekam z termoobiegiem przez 4 minuty w 165 st, lubię wypieczone spody. To zależy od piekarnika. Ale nie jest to konieczne.
  4. Studzić na kratce przez min 1 h, nie wyciągać z formy gdy ciepły.

Wskazówki:

Posmarowanie spodu jajkiem ma na celu zrobić izolację przed nadzieniem, dzięki temu spód tak szybko nie namoknie oraz ma piękny złoty kolor.

Ważne jest obciążenie. Dzięki temu spód nie puchnie, równo się piecze.

Możesz wzbogacić ciasto o skórkę z cytryny, wtedy świetnie sprawdzi się do owocowego nadzienia.

A teraz czas na Twój kulinarny triumf! Zapisz post z przepisem i obserwuj po więcej.

Daj znak w komentarzu co najbardziej lubisz piec na Święta Wielkanocne ? 

kruche ciasto

Pozdrawiam

Magda Smakowepasje.pl

Zapraszam do innych wpisów, może zainteresuje Cię przepis na Babkę Cytrynową lub Orzechową ?

babka orzechowa

babka-cytrynowa-wielkanocna

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.