🍫🍰Ta babka to prawdziwy rarytas dla miłośników czekolady i orzechów. Jej soczysta struktura, przepełniona kawałkami orzechów i otulona delikatną czekoladową polewą, rozpływa się w ustach, wywołując ekstazę smakową.
Zrobisz ją niezwykle szybko a efekt znakomity. Polecam użyć prażonych orzechów laskowych, babka wtedy pachnie i smakuje jak nutelka 🙂 Do tego ta polewa z czekolady …mmmm…koniecznie ją upiecz. Świetnie sprawdź się na stół Wielkanocny lub do niedzielnej kawy. To rodzaj babki mięsistej a zarazem lekkiej, obłędnie pachnącej masłem i orzechami.
Składniki:
Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm
- 200 g masła
- 100 ml wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mielonych orzechów laskowych prażonych
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej jasnej
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka – oddzielone żółtka od białek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Wykonanie:
- masło, cukier, cukier waniliowy i wodę podgrzewać w rondelku aż cukier się rozpuści, schłodzić.
- W dużej misce umieścić żółtka, dodać rozpuszczone masło z cukrem i wodą, zmiksować krótko. Dodać orzechy i mąkę, wymieszać rózgą lub szpatułką, również krótko.
- Białka ubić na sztywno i wmieszać je w dwóch partiach do ciasta. Nie miksować.
- Formę na babkę wysmarować masłem i bułką tartą. Wylać do niej ciasto i piec przez 50 min 1 175 stopniach lub do suchego patyczka.
- Studzić w formie przez około 1 h po czym wyjąć i oblać polewą.
Polewa:
- 100 g czekolady 50%
- 100 g kremówki 30 % lub śmietanki kokosowej
Zagotować śmietankę w rondelku aż zawrze, zdjąć z palnika i wymieszać z czekolada połamaną na kostki. Oblać babkę, można pędzlem silikonową posmarować ją w całości.
smacznego,
Magda Smakowepasje
Zobacz inny przepis cytrynową babkę z gotowanych owoców KLIK
0 komentarzy