Babka cytrynowa najlepsza

Magdalena Przyłudzka

28/02/2024

🍋Czy wiesz jak zrobić babkę która rozpływa się w ustach ? Odkryj tajemniczy przepis na babkę cytrynową z ugotowanych cytryn: Kulinarne odkrycie, które zwali cię z nóg 😉

A wiesz co jest najlepsze w tej babce? To …właśnie gotowane cytryny! Delikatna goryczka przełamana sokiem z cytryny i słodyczą, tworzą niesamowicie pyszny smak. Ugotowane cytryny to klucz do tajemniczego składnika, który sprawia, że ta babka jest absolutnym hitem każdego przyjęcia.

Ta receptura jest prosta, ale efekt końcowy jest niesamowity. Najpierw ugotuj cytryny do miękkości, co uwolni ich esencję i nada wypiekowi niepowtarzalnego smaku. Następnie dodaj je do tradycyjnego ciasta babkowego, tworząc symfonię cytrynowych smaków, które rozpływają się w ustach.

Składniki:

Uwaga -wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej oraz ważny jest czas ubijania jajek.

Forma keksowa o wymiarach 12×25 cm

  • 2 cytryny średnie najlepiej ekologiczne
  • 120 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 240 g cukru drobnego jasnego
  • 3 duże jajka
  • 240 g mąki pszennej tortowej przesianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

1.Wszystkie składniki na lukier wymieszać w miseczce. Jak będzie zbyt rzadki – dodać więcej cukru pudru, a zbyt gęsty – więcej soku.

babka-cytrynowa-wielkanocna

Wykonanie:

Wykonanie babka:

1. Cytryny zalać wodą do przykrycia w garnku i ugotować do miękkości około 30 min od zagotowania. Wyjąć i wystudzić.Zmiksować cytryny wraz ze skórką usuwając pestki na gładką pulpę ( będzie jej około 200 g )

2.Piekarnik rozgrzać na 170 stopni.

3. Jajka w całości ucierać z cukrem końcówką do ubijania białek przez minimum 7 -10 minut, nie krócej a mikserem ręcznym 15 minut. Masa jajeczna ma potroić objętość i wolno spływać z końcówki w postaci wstążki.

4. Do piany z jajek i cukru dodać pulpę cytrynową i miksować na średnich obrotach, nie przerywając miksowania, wlewać powolutku masło roztopione.

5. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i krótko wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

6. Piec 55 minut lub do suchego patyczka.

7. moejGdy babka będzie upieczona, wyjąć i przestudzić w formie, następnie wyłożyć na metalową kratkę. Wystudzoną babkę polukrować.

Inspiracja na ten wypiek pochodzi z bloga mojewypieki.com

W tym wypieku składniki są proste, tę babkę możesz przygotować na każdą okazję: na Wielkanoc, przyjęcie urodzinowe czy do niedzielnej kawy. Polecam,

Zapraszam również na mój Instagram, tam znajdziesz filmy z wykonaniem tego przepisu KLIK

Magda

Smakowepasje.pl

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.