W tym roku udało się znaleźć piękne stado kurek w lesie, no cieszyłam się jak dziecko. W ogóle kocham chodzić po lesie i szukać grzybów, ta dziecięca radość jak znajdziesz grzyba…bezcenne uczucie. Czasem tak niewiele potrzeba, żeby poczuć się szczęśliwym i cieszyć się chwilą, żyć tu i teraz 🙂
Pieprznik jadalny – tak zwane kurki, to jedne z moich ulubionych grzybów. Według literatury, są lekko pieprzne i pikantne w smaku, ja tego nie czuję, jedynie. lekko ostry zapach zdradza nazwę 🙂 Dla mnie są obłędne w swoim smaku, lekko słodkie, kusząco pachnące i takie żółciutkie, nie ciemnieją podczas obróbki termicznej, co lubię.
Dzisiejsza propozycja posiłku to , kurki z polędwicą wieprzową. Danie przyrządza się bardzo szybko. Grzybki z mięsem podałam z brokułowym risotto, z zamierzenia miało być to danie ” low carb” – z niską ilością węglowodanów, także świetnie wpisuje się do diety ektogenicznej oraz bez lektyn.
Jeśli nie jesz mięsa, zwiększ ilość grzybów, mogą to być brązowe pieczarki i zjedz z samym risotto, najesz się do syta tym daniem.
Składniki na 3 porcje:
- 500 g kurek ( możesz zwiększyć dokładając pieczarki brązowe)
- 2 cebule
- 2 łyżki masła klarowanego
- 500 g polędwicy wieprzowej
- risotto brokułowe – przepis tutaj
- dymka, sałata, rzodkiewki lub inne dodatki
Wykonanie:
- Cebulę wraz z grzybami podsmażam na złoto na mocno rozgrzanej patelni z masłem klarowanym
- polędwicę kroję na cieńsze plastry i lekko traktuję tłuczkiem, smażę na mocno rozgrzanej patelni po 2 minuty z każde strony.
- Podaję wszystko z risotto.
Smacznego,
Magda
.
0 komentarzy