Pizza kalafiorowa z brokułem i anchois – bezglutenowa

Magdalena Przyłudzka

22/07/2020

Bardzo syte i pożywne danie, doskonałe na obiad czy kolację. Pizza nie zawiera zbóż i węglowodanów także świetnie wpisuje się do diety ketogenicznej. Syci na długo, na zimno można ją zabrać do pracy na drugie śniadanie lub obiad.

Do tego przepisu dojrzewałam długo…połączenie jogurtu, kalafiora i anchois nie zachęcało mnie, jednak przyznam, że do przepisu będę wracała, jest pyszna.

Ispiracja pochodzi z książki Sarah Wilson “365 dni bez cukru”

 

Składniki:

1 spód do pizzy:

  • 1 średni kalafior
  • 130 g sera cheddar
  • 1 duże jajko
  • sól

Dodatki:

  • 3/4 szklanki jogurtu
  • 3/4 łyżeczki curry w proszku
  • brokuł blanszowany
  • anchois
  • kapary
  • czarne oliwki kalamata
  • 1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • ewentualnie 3 – 4 jajka
  • pokruszony ser feta owczy

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni

  1. Kalafior trzemy na tarce o grubych oczkach lub pulsacyjne mielimy w blenderze na grudki. Gotujemy go aż zmięknie na parze, odsączamy i studzimy.
  2. Potarty ser cheddar wraz z jajkiem mieszamy z ugotowanym kalafiorem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
  3. Z ciasta formułujemy okrągły spód na papierze do pieczenia, tak około 1-1,5 cm wysokości.
  4. Pieczemy około 20-25 minut, aż lekko się zarumieni i wyraźnie zetnie.
  5. Podpieczony spód smarujemy jogurtem.
  6. Na jogurcie układamy dodatki i pieczemy całość do czasu lekkiego zrumienienia sera feta.

Na pizzę możemy wbić surowe jajka i zapiec całość, wtedy danie będzie bardzo syte i pożywne.

Możesz modyfikować dodatki według uznania. Świetnie sprawdzi się tu tuńczyk, awokado, rukola.

Zaskoczyło mnie pozytywnie połączenie sosu jogurtowego z kalafiorem – jogurt  lekko się ścina i tworzy pyszną kwaśną powłokę, która doskonale komponuje się z kaparami, rybkami i oliwkami.

 

Polecam,

Magda

 

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.