Bardzo syte i pożywne danie, doskonałe na obiad czy kolację. Pizza nie zawiera zbóż i węglowodanów także świetnie wpisuje się do diety ketogenicznej. Syci na długo, na zimno można ją zabrać do pracy na drugie śniadanie lub obiad.
Do tego przepisu dojrzewałam długo…połączenie jogurtu, kalafiora i anchois nie zachęcało mnie, jednak przyznam, że do przepisu będę wracała, jest pyszna.
Ispiracja pochodzi z książki Sarah Wilson “365 dni bez cukru”
Składniki:
1 spód do pizzy:
- 1 średni kalafior
- 130 g sera cheddar
- 1 duże jajko
- sól
Dodatki:
- 3/4 szklanki jogurtu
- 3/4 łyżeczki curry w proszku
- brokuł blanszowany
- anchois
- kapary
- czarne oliwki kalamata
- 1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
- ewentualnie 3 – 4 jajka
- pokruszony ser feta owczy
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni
- Kalafior trzemy na tarce o grubych oczkach lub pulsacyjne mielimy w blenderze na grudki. Gotujemy go aż zmięknie na parze, odsączamy i studzimy.
- Potarty ser cheddar wraz z jajkiem mieszamy z ugotowanym kalafiorem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
- Z ciasta formułujemy okrągły spód na papierze do pieczenia, tak około 1-1,5 cm wysokości.
- Pieczemy około 20-25 minut, aż lekko się zarumieni i wyraźnie zetnie.
- Podpieczony spód smarujemy jogurtem.
- Na jogurcie układamy dodatki i pieczemy całość do czasu lekkiego zrumienienia sera feta.
Na pizzę możemy wbić surowe jajka i zapiec całość, wtedy danie będzie bardzo syte i pożywne.
Możesz modyfikować dodatki według uznania. Świetnie sprawdzi się tu tuńczyk, awokado, rukola.
Zaskoczyło mnie pozytywnie połączenie sosu jogurtowego z kalafiorem – jogurt lekko się ścina i tworzy pyszną kwaśną powłokę, która doskonale komponuje się z kaparami, rybkami i oliwkami.
Polecam,
Magda
0 komentarzy