Pierniki na miodzie do lukrowania

Magdalena Przyłudzka

29/11/2022

Pierniki, pierniczki, świąteczne ciasteczka 🙂 Cieszę się co roku na ten piękny czas…dom pachnący przyprawami piernikowymi, wykrawanie serduszek, gwiazdek i bałwanków. Pierniki z tego przepisu doskonale nadają się do ozdabiania lukrem królewskim i zwykłym, jak rownież czekoladą. To te pierniki, które po upieczeniu lekko twardnieją i miękną po 1-2 dniach gdy poleżą z jabłuszkiem. Polecam !

W tym wpisie dowiesz się jak upiec idealne pierniczki oraz jak przygotować lukier królewski do ich zdobienia. 

Przepis

  • 220 g miodu
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu cejlońskiego lub zwykłego
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego suszonego
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki goździków mielonych
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • soda – 1/2 łyżeczki jeśli nie chcesz aby pierniki zbyt mocno nie wyrosły lub 1 łyżeczka gdy chcesz aby pierniki były lekko ” puchate” ( wtedy się ciutkę rozlewają, na zdjęciu są z 1 łyżeczka sody ) albo daj coś pomiędzy 🙂 czyli 3/4 łyżeczki
  • 120 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 420 g mąki pszennej jasnej przesianej lub orkiszowej jasnej typ 550
  • 1 łyżka z górką kakao ciemnego

Wykonanie:

  1. W rondelku podgrzać miód i dodać korzenne wszystkie przyprawy, sól , doprowadzić do wrzenia
  2. Zdjąć z palnika i dodać sodę, po chwili masło, wymieszać ( masa będzie się pienić )
  3. Po rozpuszczeniu masła dodać jajko i energicznie mieszać. Wystudzić.
  4. Mąkę wymieszać rózgą z kakao
  5. Po wystudzeniu  masę przelać do miski z mąką i kakao, wyrobić na gładkie ciasto, najlepiej dłońmi
  6. Ciasto będzie mokre i lepiące, po schłodzeniu już dobrze stwardnieje do odpowiedniej konsystencji.
  7. Gotowe ciasto włożyć na 6 h do lodówki lub najlepiej na całą noc
  8. Gdy już zastygnie wałkować ciasto na grubość 3-5 mm podsypując lekko mąką. Czym cieńsze ciastka tym mniej będą się rozlewały, czym grubsze tym bardziej wyrosną i będą puchate
  9. Wykrawamy ciastka za pomocą foremek i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  10. Jeśli chcesz dziurkę pod nitkę to zrób wgłębienie wykałaczką w miejscu w którym ma być zawieszona nitka lub sznureczek
  11. Piec w temperaturze 170 stopni od 9-10 min – czas pieczenia zależy od grubości ciastek, obserwuj to
  12. Pierniczki studzimy i dekorujemy lub wkładamy do pojemnika z jabłkiem aby zmiękły
WAŻNE – przeczytaj wskazówki pod przepisem

Lukier królewski:

  • 70 -80 g białka jajka kurzego
  • 400 g cukru pudru

Wykonanie:

  1. Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek
  2. Do misy miksera przełożyć cukier i białka i na najwolniejszych obrotach miksera ubijamy przez ok 10 minut mieszadłem do ubijania masła ( nie ubijaczką do piany )
  3. Nie ubijamy białek z cukrem na pianę tylko ucieramy na wolnych obrotach mieszadłem aż wszystko ładnie się połączy
  4. Jeśli lukier będzie za gęsty to dokładamy więcej białka – nie wody ! ( woda rozpuści cukier i lukier będzie za rzadki )
  5. Rozetrzeć ewentualne pęcherzyki powietrza i stuknąć miską o blat aby ich się pozbyć
  6. Przełożyć lukier do rękawa cukierniczego i dekorujemy pierniki
  7. Odstawić  do zastygnięcia.

Wskazówki przy pieczeniu pierniczków:

  • Jeśli wywałkujesz za cienko ciasto na pierniki to skróć czas pieczenia
  • Czym więcej sody to ciastka będą bardziej się rozlewały , jeśli zależy Ci na bardzo równych ciastkach i zachowujących kształt daj tylko 1/2 łyżeczki .
  • Czym grubsze pierniki tym będą dłużej miękły
  • Staraj się nie podsypywać za dużo mąką, więcej mąki oznacza twardsze ciastka
  • Obserwuj czas pieczenia, surowiec surowcowi nie równy, każda mąka inaczej się zachowuje
  • jeśli możesz w swojej diecie miód to użyj gryczanego lub lipowego
  • Aby pierniczki zmiękły włóż je do pojemnika z połówką jabłka przekrojonego na ćwiartki i zamknij. Jabłko połóż na kawałku foli aluminiowej, ta aby nie dotykało bezpośrednio pierników.
  • Jeśli pierniki przeznaczone są do dekorowania lukrem to powinny pozostać twarde, po tym jak już lukier zastygnie pozostaw je w wilgotnym miejscu, np w kuchni gdzie będzie więcej wilgoci.

 

Zapraszam również po przepis na pierniki wegańskie KLIK

 

Przepis pochodzi ze strony Słodki pomysł 

Pozdrawiam

Magda

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.