Pierniki, pierniczki, świąteczne ciasteczka 🙂 Cieszę się co roku na ten piękny czas…dom pachnący przyprawami piernikowymi, wykrawanie serduszek, gwiazdek i bałwanków. Pierniki z tego przepisu doskonale nadają się do ozdabiania lukrem królewskim i zwykłym, jak rownież czekoladą. To te pierniki, które po upieczeniu lekko twardnieją i miękną po 1-2 dniach gdy poleżą z jabłuszkiem. Polecam !
W tym wpisie dowiesz się jak upiec idealne pierniczki oraz jak przygotować lukier królewski do ich zdobienia.
Przepis
- 220 g miodu
- 100 g cukru
- 1 łyżka cynamonu cejlońskiego lub zwykłego
- 1 łyżeczka imbiru mielonego suszonego
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki goździków mielonych
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- soda – 1/2 łyżeczki jeśli nie chcesz aby pierniki zbyt mocno nie wyrosły lub 1 łyżeczka gdy chcesz aby pierniki były lekko ” puchate” ( wtedy się ciutkę rozlewają, na zdjęciu są z 1 łyżeczka sody ) albo daj coś pomiędzy 🙂 czyli 3/4 łyżeczki
- 120 g masła
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 420 g mąki pszennej jasnej przesianej lub orkiszowej jasnej typ 550
- 1 łyżka z górką kakao ciemnego
Wykonanie:
- W rondelku podgrzać miód i dodać korzenne wszystkie przyprawy, sól , doprowadzić do wrzenia
- Zdjąć z palnika i dodać sodę, po chwili masło, wymieszać ( masa będzie się pienić )
- Po rozpuszczeniu masła dodać jajko i energicznie mieszać. Wystudzić.
- Mąkę wymieszać rózgą z kakao
- Po wystudzeniu masę przelać do miski z mąką i kakao, wyrobić na gładkie ciasto, najlepiej dłońmi
- Ciasto będzie mokre i lepiące, po schłodzeniu już dobrze stwardnieje do odpowiedniej konsystencji.
- Gotowe ciasto włożyć na 6 h do lodówki lub najlepiej na całą noc
- Gdy już zastygnie wałkować ciasto na grubość 3-5 mm podsypując lekko mąką. Czym cieńsze ciastka tym mniej będą się rozlewały, czym grubsze tym bardziej wyrosną i będą puchate
- Wykrawamy ciastka za pomocą foremek i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Jeśli chcesz dziurkę pod nitkę to zrób wgłębienie wykałaczką w miejscu w którym ma być zawieszona nitka lub sznureczek
- Piec w temperaturze 170 stopni od 9-10 min – czas pieczenia zależy od grubości ciastek, obserwuj to
- Pierniczki studzimy i dekorujemy lub wkładamy do pojemnika z jabłkiem aby zmiękły
WAŻNE – przeczytaj wskazówki pod przepisem
Lukier królewski:
- 70 -80 g białka jajka kurzego
- 400 g cukru pudru
Wykonanie:
- Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek
- Do misy miksera przełożyć cukier i białka i na najwolniejszych obrotach miksera ubijamy przez ok 10 minut mieszadłem do ubijania masła ( nie ubijaczką do piany )
- Nie ubijamy białek z cukrem na pianę tylko ucieramy na wolnych obrotach mieszadłem aż wszystko ładnie się połączy
- Jeśli lukier będzie za gęsty to dokładamy więcej białka – nie wody ! ( woda rozpuści cukier i lukier będzie za rzadki )
- Rozetrzeć ewentualne pęcherzyki powietrza i stuknąć miską o blat aby ich się pozbyć
- Przełożyć lukier do rękawa cukierniczego i dekorujemy pierniki
- Odstawić do zastygnięcia.
Wskazówki przy pieczeniu pierniczków:
- Jeśli wywałkujesz za cienko ciasto na pierniki to skróć czas pieczenia
- Czym więcej sody to ciastka będą bardziej się rozlewały , jeśli zależy Ci na bardzo równych ciastkach i zachowujących kształt daj tylko 1/2 łyżeczki .
- Czym grubsze pierniki tym będą dłużej miękły
- Staraj się nie podsypywać za dużo mąką, więcej mąki oznacza twardsze ciastka
- Obserwuj czas pieczenia, surowiec surowcowi nie równy, każda mąka inaczej się zachowuje
- jeśli możesz w swojej diecie miód to użyj gryczanego lub lipowego
- Aby pierniczki zmiękły włóż je do pojemnika z połówką jabłka przekrojonego na ćwiartki i zamknij. Jabłko połóż na kawałku foli aluminiowej, ta aby nie dotykało bezpośrednio pierników.
- Jeśli pierniki przeznaczone są do dekorowania lukrem to powinny pozostać twarde, po tym jak już lukier zastygnie pozostaw je w wilgotnym miejscu, np w kuchni gdzie będzie więcej wilgoci.
Zapraszam również po przepis na pierniki wegańskie KLIK
Przepis pochodzi ze strony Słodki pomysł
Pozdrawiam
Magda
0 komentarzy