Magdalena Przyłudzka

28/12/2021

Jak zrobić pyszne, aromatyczne i rozpływające się w ustach pierniki wegańskie ? Śpieszę już z informacjami i doskonałym przepisem ! Chodź 🙂 Ten przepis Cię nie zawiedzie – ciasto dobrze się wałkuje, jest na oleju bez utwardzanych tłuszczy typu margaryna, nie zawiera jajek i nabiału. Miękną już po jednym dniu jeśli włożysz je do pojemnika z kawałkiem jabłka lub pomarańczy.

W przepisie użyłam bezpieczną ilość przyprawy piernikowej, nie są pikantne, lecz jeśli chcesz ostre pierniczki zwiększ o 2 łyżeczki. Jeśli robisz swoją przyprawę piernikową, wtedy jest dużo ostrzejsza niż ta sklepowa.

Do pierniczków bardzo pożądany jest miód, lecz w tym przepisie użyłam melasy trzcinowej. Możesz użyć melasy z karobu, jest dużo bardziej delikatna w smaku i dodatkowo posiada karmelowy smak. Może być też syrop z agawy lub porostu ciemny miód jeśli używasz go w swojej diecie.

Co zamiast melasy ?

  1. Zamień ją na syrop daktylowy
  2. Możesz użyć miodu sztucznego ( ale czy na pewno ? )
  3. Może być syrop z agawy lecz wtedy cukier zamień na cukier ciemny Muscovado lub kokosowy.

Wskazówki przy pieczeniu pierniczków:

  • Jeśli wywałkujesz za cienko pierniki skróć czas pieczenia
  • Czym grubsze pierniki, tym miększe
  • Staraj się nie podsypywać za dużo mąką, więcej mąki oznacza mniej smaczne pierniczki.
  • Obserwuj czas pieczenia, wszystko zależy od użytych składników, bądź czujna już po 5 minutach.
  • jeśli możesz w swojej diecie miód to użyj gryczanego lub lipowego
  • Aby pierniczki zmiękły włóż je do pojemnika z połówką jabłka przekrojonego na ćwiartki i zamknij. Jabłko połóż na kawałku foli aluminiowej, ta aby nie dotykało bezpośrednio pierników.

Przepis na pierniczki wegańskie:

Składniki:

  • 225g cukru,
  • 110 g melasy
  • 110 g oleju rzepakowego
  • 80 g wody
  • 430 g mąki orkiszowej jasnej
  • po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 30 g kakao
  • 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Cukier melasę podgrzewaj aż się wszystko rozpuści , dodaj przyprawę.
  2. Wystudz i połącz z pozostałymi składnikami.
  3. Schładzaj ciasto min 4 h.
  4. Wałkuj ciasto na grubość od 3 – 5 mm podsypując lekko mąką.
  5. Piecz 6-7 min w 180 – obserwuj po 5 min

Na moim profilu na Instagramie krótki film jak powstawały KLIK

Podsumowując…

Pierniczki czy pierniki 🙂 wegańskie bez jajek i nabiału, zrobisz bez żadnego problemu. Myślę, że dzięki powyższym wskazówkom i przepisowi  – wypiek Tobie się uda. To przepis dla wszystkich, nie tylko dla osób na diecie wegańskiej czy bezjajecznej

Te piernikowe ciastka będą doskonałe do zdobienia lukrem, czekoladą. Nie rozpływają się przy pieczeniu zbytnio. To propozycja pierniczków nie tylko w okresie Świąt Bożeganarodzenia, dla mnie to ciasteczka całoroczne, możesz zamiast przyprawy korzennej użyć tylko cynamonu ( 2 łyżeczki wystarczą ) i będą ciastka cynamonowe 🙂

Smacznego,

Daj znak czy przepis się udał, pytaj w komentarzu lub na mediach społecznościowych:

Instagram https://www.instagram.com/really_tasty_kitchen/

Facebook https://www.facebook.com/reallytastykitchen

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.