To ciastka piernikowe inne niż wszystkie, to taki keks pokrojony na kostki. Pierniki Besler Leckerli to ciastka rodem ze Szwajcarii. Napakowane orzechami, skórką pomarańczową oraz cytrynową. Czym dłużej poleżą tym lepsze. Ładnie się prezentują pośród innych wypieków i ciastek świątecznych.
Przepis:
Składniki na 1 blaszkę:
- 550 g mąki pszennej
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g płynnego miodu*
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 500 g obranych migdałów, posiekanych
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
- 2 łyżki cherry brandy lub likieru cytrynowego**
Mąkę pszenną, cynamon, przyprawy korzenne, sodę oczyszczoną – przesiać do dużej misy miksera, odłożyć.
Miód i cukier umieścić w garnuszku i podgrzewać, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Lekko przestudzić. Dodać do przesianych składników razem z migdałami, skórką kandyzowaną i cherry brandy. Zmiksować, do otrzymania gładkiej lecz bardzo lepkiej masy (nie dosypywać mąki).
Dużą formę o wymiarach 35 x 35 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Pomagając sobie rękoma oprószonymi w mące rozłożyć ciasto w formie, równo, na grubość nie większą niż 1 cm (ciasto będzie klejące i ciężkie, więc nie będzie to łatwe ;-).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wyjąć, jeszcze ciepłe polukrować w miarę rzadkim lukrem (1 szklanka cukru pudru wymieszana na bezgrudkową masę z 3 łyżkami soku z cytryny – gęstość lukru regulujemy dosypując więcej cukru pudru lub dolewając więcej soku). Jeszcze ciepłe pokroić na kwadraty.
Po wystygnieciu, przechowywać w szczelnej puszce z kawałkiem obranego jabłka lub kromką chleba, wymieniając jabłko od czasu do czasu. Doskonałe z gorącą czekoladą lub z mlekiem.
Może zainteresuje Cię ten przepis: Pierniki do lukrowania
Pozdrawiam,
Magda Przyłudzka
0 komentarzy