Piernik z czekoladą – bezglutenowy i wegański

Magdalena Przyłudzka

21/12/2020

Piernik dla spóźnialskich i nie tylko :)Ma swój charakter, jak przystało na piernik – powinien być mocno ” pierny ” i wyrazisty w smaku. Przepis oparty na mące gryczanej i ryżowej, które doskonale tu pasują. Taki piernik wegański bez glutenu możesz upiec nawet w dniu jedzenia zaraz po wystudzeniu.

Piernik możesz przekroić na dwa blaty i przełożyć powidłami, jeśli tak zrobisz, dobrze aby przeleżał z przełożeniem chociaż 6 h a najlepiej całą noc. Ja uwielbiam ten piernik w samej czekoladzie, jest wilgotny, nie suchy a mąką gryczana dodaje mu jeszcze smaku 🙂 to piernik który nikt się nie zorientuje że jest bez glutenu ( czasem ciasta są suche z użyciem mąki ryżowej ) Bardzo polecam, nie tylko na święta, możesz to ciacho piec przez cały rok, zmieniając przeprawy np na sam cynamon.

Przepis:

Składniki na keksówkę 23×13:

  • 1 duże jabłko
  • 1 duży banan
  • 50 g oleju płynnego
  • 80 g syropu klonowego lub agawy
  • 20 g melasy lub cukru kokosowego lub agawy
  • 80 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki gryczanej
  • 50 g mielonych orzechów włoskich ( lub laskowych lub słonecznika )
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie – rodzynki 50 g  i orzechy drobno posiekane + do ozdoby.

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik na 170 stopni
  2. Jabłko, banan, olej, syrop klonowy i melasę zmiksuj na gładki mus
  3. Suche składniki wszystkie wymieszaj.
  4. Połącz suche z mokrymi i wymieszaj tylko do połączenia się składników.
  5. Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem od spodu i boki posmarowane olejem
  6. Piecz 45- 55 min lub do suchego patyczka.

Polewa:

  • 120 ml śmietanki kokosowej
  • 100 g gorzkiej czekolady

Śmietankę podgrzej w małym rondelku, zdejmij z palnika. Dołóż połamaną na kostki czekoladę i wymieszaj rózgą do połączenia się składników. Gdyby była za gęsta dolej odrobinę wrzątku. Polej piernik i ozdób orzechami.

Może zainteresuje Cię ten przepis: Ciasteczka ” kocie oczka” wegańskie i bezglutenowe

Pozdrawiam,

Magda Przyłudzka

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.