Ciasteczka z zaledwie kilku zdrowych składników. Bez tony cukru, delikatne i zrobione z migdałów. Te bezglutenowe i wegańskie ciastka są doskonałe dla dzieci na diecie eliminacyjnej i nie tylko. Nie są twarde, po upieczeniu lekko chrupkie później robią się przyjemnie miękkie, dobrze się je spożywa. Polecam każdemu, można przygotować jako zwykłe herbatniki bez przekładania.
Przepis pochodzi od Moniki klik polecam zaglądnąć, znajdziesz tam mnóstwo przepisów na pyszne ciasteczka i nie tylko.
Przepis
Składniki:
– 1 szklanka + 2 łyżki mąki migdałowej białej
– 2 łyżki skrobi z tapioki,
– szczypta soli,
– 2,5 łyżki płynnego oleju kokosowego,
– 3 łyżki miodu lub agawy
– kilka kropli ekstraktu z wanilii 100% lub mielona wanilia .
– 1 słoiczek konfitury morelowej zmiksowanej na gładko
Wykonanie:
– wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto
– wałkujemy na grubość około 0,5 – 0,7 mm, najlepiej pomiędzy papierami do pieczenia lub na macie silikonowej.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 7-9 minut.
Gdy wystygną przekładamy je konfiturą.
Ciasteczka po upieczeniu są chrupiące, poźniej miękną, co jest ich dużym plusem jak dla mnie, ponieważ smakują jak marcepan 🙂
Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
0 komentarzy