Ciasteczka z zaledwie kilku zdrowych składników. Bez tony cukru, delikatne i zrobione z migdałów. Te bezglutenowe i wegańskie ciastka są doskonałe dla dzieci na diecie eliminacyjnej i nie tylko. Nie są twarde, po upieczeniu lekko chrupkie później robią się przyjemnie miękkie, dobrze się je spożywa. Polecam każdemu, można przygotować jako zwykłe herbatniki lub przełożyć je ulubioną konfiturą
Przepis pochodzi od Moniki znajdziesz ją tu KLIK polecam zaglądnąć, znajdziesz tam mnóstwo przepisów na pyszne ciasteczka i nie tylko.
– 1 szklanka + 2 łyżki mąki migdałowej białej
– 2 łyżki skrobi z tapioki,
szczypta soli,
– 2,5 łyżki płynnego oleju kokosowego,
– 3 łyżki miodu,
– kilka kropli ekstraktu z wanilii 100% lub mielona wanilia .
Wykonanie:
– wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto
– wałkujemy na grubość około 0,5 – 0,7 mm, najlepiej pomiędzy papierami do pieczenia lub na macie silikonowej.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 7-9 minut.
Ciasteczka po upieczeniu są chrupiące, poźniej miękną, co jest ich dużym plusem jak dla mnie, ponieważ w smakują jak marcepan 🙂
Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Zapraszam do wpisu z udziałem tych ciastek KLIK
Pozdrawiam
Magda
Witam .A oliwę z oliwek można dać skończył mi się olej kokosowy .Wyjdą?
Powinno być OK