Ta pyszna i pożywna owsianka dyniowa przyjemnie rozprowadzi ciepło w Twoim ciele otulając pozytywnie na cały dzień dzięki termicznie ciepłej dyni. To warzywo świetnie komponuje się z odżywczymi płatkami owsianymi, naszym polskim superfoods.
Dzisiejsza propozycja to owsianka z pieczoną dynią. Warto dynię upiec w większej ilości, poporcjować do woreczków lub foremek i zamrozić, wtedy przygotowanie takiego śniadania zajmie naprawdę niewiele minut.
Mus z dyni wymieszany z owsianką nadaje jej aksamitną konsystencję i smak, jest obłędna. Do tego odpowiednie przyprawy, mleko koksowe, soczyste gruszki i kwaskowate śliwki…mmm. To wystarczy, żeby pozytywnie rozpocząć dzień.
Dlaczego warto jeść rozgrzewającą owsiankę w chłodne dni ?
Dynia w procesie trawienia daje termicznie ciepło. Tu dobrym przykładem jest np. zjedzenie jogurtu w chłodny dzień. Nie chodzi o to, że zjemy go zimny z lodówki, nawet gdy będzie w temperaturze pokojowej, to po spożyciu będzie Ci porostu zimno. Za to owies i kremowy mus z dyni zadziała zupełnie odwrotnie jak nabiał. Ogrzeje, nasyci na długo… a do tego ten smak…doprawiając rozgrzewającymi przyprawami …pycha! To idealne śniadanie dla dzieci podczas infekcji, chociaż, przy mocnym katarze zamień płatki owsiane na kaszę jaglaną, która będzie miała działanie osuszające.
PRZEPIS NA OWSIANKĘ DYNIOWĄ ZNAJDZIESZ W E-KSIĄŻCE ” ROZGRZEWAJĄCE ŚNIADANIA NA JESIEŃ I ZIMĘ “
Poniżej propozycja z cukrem kokosowym i kleksem śmietanki kokosowej 🙂
Inna propozycja na ciepłe śniadanie na jesień i zimę KLIK
Smacznego,
Pozdrawiam Magda
.
0 komentarzy