Ziołowy chlebek odrywany w wersji wypasionej 🙂 To wyśmienity dodatek do sałatek, grilla i na imprezy okolicznościowe. Wypełniony dużą ilością zielonych ziół, czosnku oraz cebuli, która stanowi tu najważniejszy dodatek. W mojej wersji dodaję jeszcze potarty ser cheddar lub płatki parmezanu. Z ziołami można eksperymentować na wiele sposobów, kluczowa jest natka, bazylia, reszta do wyboru. Lecz nigdy nie pomijaj cebuli, to ona gra tu pierwsze skrzypce !
Odrywany chlebek ziołowy z czosnkiem pysznie komponuje się z grillowanymi potrawami. Doskonały do moczenia w oliwie i occie balsamicznym, to moja ulubiona wersja. Ostatnio na grillu podałam go w towarzystwie pomidorów z mozarellą, które obficie skropiłam oliwą, kremem z octu balsamicznego, do tego oliwki i listki świeżej bazylii…miała to być tylko przystawka…lecz okazało się że dwa chlebki które podałam znikły w mgnieniu oka. To zgrany duet, jeśli lubisz takie śródziemnomorskie smaki, bardzo polecam 🙂
Przepis na ziołowy chlebek odrywany
Składniki na dwie keksówki o wymiarach:
Ciasto:
- 40 g drożdży
- 300 g wody
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 600 g mąki pszennej lub orkiszowej typ 550
- 50 g oleju rzepakowego ( lub pół na pól z oliwą )
- 2 łyżeczki soli
Masełko ziołowo – czosnkowe
- 100 g masła miękkiego
- 100 g cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- garść bazylii
- garść oregano
- 2-3 gałązki rozmarynu
- ew. rukola garść
- ew. ser cheddar potarty duża garść ( około 100 g ), lub posyp suszonymi drożdżami odżywczymi jeśli unikasz nabiału
Ilość ziół zależy od Ciebie, ja daję bardzo dużo i nigdy nie trzymam się przepisu. Korzystam z ziół z własnego ogródka, więc co aktualnie rośnie w dużej ilości to zużywam. Najważniejsza jest natka, oregano, bazylia i koper. Pozostałe daje wymiennie. Jeśli akurat sezon na pokrzywę i czosnek niedźwiedzi używam ich przemiennie z powyższymi.
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj cukier i pozostałe składniki. Wyrób dobrze ciasto ( w Thermomixie interwał 2,5 min ) Odstaw na 0,5 h
- Przygotuj masełko: Zioła drobno posiekaj, cebulę również drobno, czosnek zetrzyj.
- Zioła wymieszaj razem z miękkim masłem cebulą i czosnkiem. Odstaw, ale nie do lodówki.
- Keksówki dobrze wysmaruj olejem
- Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj go na prostokąt o wymiarach
- Na ciasto wyłóż masełko i rozprowadź go w miarę równomiernie na całe ciasto, posól około 1 łyżeczką soli. Jeśli używasz sera to jeszcze nim posyp całość.
- Ciasto potnij na 6- 8 pasów.
- Każdy pas zwijaj w harmonijkę i każdą harmonijkę przekładaj do keksówki, każdy zwinięty pas w harmonijkę przytulaj do siebie w keksówce, później po upieczeniu wszystko się ładnie połączy.
- Piecz przez 50 min, ostudź, i wyłóż na kratkę aby chlebek nie zwilgotniał na brzegach i pozostał chrupiący 🙂
Gwarantuje, że ziołowy chlebek z czosnkiem stanie się hitem każdej imprezy. Najlepszy zaraz po upieczeniu, wtedy ma przyjemnie chrupiące brzegi . Czasami piekę w okrągłej tortownicy, lecz lepiej się go odrywa gdy jest upieczony w wersji podłużnej.
Zapraszam na Instagram KLIK, gdzie znajdziesz filmy z wykonaniem przepisów.
Polecam również włoską Focaccie KLIK
Smacznego !
Pozostań w zdrowiu,
Magda
0 komentarzy