Włoska Focaccia z oliwkami

Magdalena Przyłudzka

05/11/2020

Włoska  Focaccia z oliwkami, to wypiek w którym się zakochasz po uszy. Tak niewiele trzeba, aby sprawić sobie przyjemność:) Focaccia  to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.

W naszym domu Focaccia odgrywa juz coś na kształt rytuału…kiedyś była to pizza. Odkąd jesteśmy w posiadaniu urządzenia, które za mnie wszystko robi, ten chrupiący pyszny placek/chlebek robimy dość często. Nie należę do osób, które potrafią godzinami bawić się ciastem i relaksować się przy godzinnym miętoleniu ciasta.

Chyba nie chodzi o to, żeby tylko jeść…, zawsze Foccacia zbiera nas wszystkich przy jednym stole…Bruno rozkłada talerzyki, Sonia przynosi oliwę a Borys tworzy całe zamieszanie :)), jest fajnie.

Siadamy przy jednym stole i maczamy chlebek w oliwie i occie balsamicznym, takim prawdziwym, włoskim. Jest pysznie, przyjemnie. I co bym tam na gluten nie mówiła, raz w miesiącu Foccacie robimy 🙂 Wtedy po prostu zatapiamy się w oliwkowej rozkoszy…jemy ile chcemy.

Focaccię robię na mące orkiszowej jasnej, czasem dosypuję 1/4 część owsianej, ale nie jest to konieczne. Jeśli lubisz eksperymentować to miksuj mąki, jednak żeby ciasto wyszło puszyste, przeważająca część mąki musi być z glutenem.

U mnie eksperymenty wychodzą, gdy braknie któregoś ze składników – była już foacacia na mące żytniej, ryżowej i owsianej 🙂

Przepis na focaccie:

Focaccia_z_oliwkami

 

Polecam również ziołowy chlebek odrywany KLIK

Pozdrawiam,

Magda

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.