🍒 W tym przepisie kruche ciasto łączy się z kremową konsystencją wiśniowego nadzienia. Delikatność mascarpone łączy siły z intensywnym smakiem wiśni, tworząc harmonijną eksplozję smaków, które nie pozostawią Cię obojętnym.
Zapisz post z tym przepisem by nie zginął 😋
Składniki na kruchy spód pod mazurki/tarty, wymiar 35x 11 lub 20 x 20 lub okrągła 24 cm
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 90 g zimnego masła
- 60 g cukier puder
- 1/8 łyżeczki soli drobnej
- 1 duże żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
1 jajko do posmarowania
Wykonanie krok po kroku:
Mąkę, cukier, sól wymieszać. Dodać pokrojone masło i wyrobić na kruszonkę. Dodać żółtko i wodę, wyrobić krótko gładkie ciasto. Chłodzić 1 h
Piekarnik nagrzać na 185 stopni, grzałka góra i dół. Formę do tarty lub tortownicę z odpinaną obręczą wysmarować masłem i posypać lekko mąką.
Ciasto rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć do formy wylepiając boki .Nakłuć widelcem.
Papier do pieczenia posmarować obficie olejem kokosowym i tą tłustą stroną przełożyć na ciasto. Wysypać na niego obciążenie ( np. Drobna fasolka lub ryż)
Z obciążeniem piec 25 minut. Wyjąć i studzić 10 min po czym zdjąć ostrożnie papier.
Posmarować spód rozbełtanym jajkiem i ponownie piec w 185 st przez 15 minut. Po czym zmniejszyć na 160 stopni i piec sam dół 5 minut.
Studzić na kratce przez min 1 h, nie wyciągać z formy gdy ciepły.
Nadzienie:
- 300 g wiśni mrożonych
- 250 g mascarpone
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1,5 łyżki skrobii ziemniaczanej
- Beziki do dekoracji około 1 garść
Wiśnie zagotować do puszczenia soku, odcedzić. Z powstałego soku odmierzyć 3/4 szklanki i zagotować. W 2 łyżkach soku rozpuścić skrobię i dołożyć do soku. Gotować aż do otrzymania gęstego kisielu/frużeliny. Odmierz 1/2 szklanki gęstego kisielu i ostudź.
Wiśnie zagotuj osobno i zagęść lekko skrobią aby otrzymać wiśnie w sosie.
Zmiksuj mascarpone z cukrem, sokiem z cytryny i wiśniowym kisielem na gładko. Krem przechowuj w lodówce, przed podaniem wyłóż na spód maślany i ozdób wiśniami oraz bezami.
Zobacz wpis na mazurek z czekoladą i orzechami KLIK
Mazurek zachwyca swą świeżością i delikatnym smakiem. Nie jest za słodki, przełamany lekko karną wiśnią, polecam. Niech to będzie Twój pyszny wypiek !
Smacznego
Magda Smakowepasje
0 komentarzy