Mazurek wiśniowy z mascarpone

Magdalena Przyłudzka

25/03/2024

mazurek-wisniowy-kruche-ciasto

🍒 W tym przepisie kruche ciasto łączy się z kremową konsystencją wiśniowego nadzienia. Delikatność mascarpone łączy siły z intensywnym smakiem wiśni, tworząc harmonijną eksplozję smaków, które nie pozostawią Cię obojętnym.

Zapisz post z tym przepisem by nie zginął 😋

Składniki na kruchy spód pod mazurki/tarty, wymiar 35x 11 lub 20 x 20 lub okrągła 24 cm

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g zimnego masła
  • 60 g cukier puder
  • 1/8 łyżeczki soli drobnej
  • 1 duże żółtko 
  • 1 łyżka zimnej wody

1 jajko do posmarowania

mazurek-ciasto-kruche

Wykonanie krok po kroku:

Mąkę, cukier, sól wymieszać. Dodać pokrojone masło i wyrobić na kruszonkę. Dodać żółtko i wodę, wyrobić krótko gładkie ciasto. Chłodzić 1 h

Piekarnik nagrzać na 185 stopni, grzałka góra i dół.  Formę do tarty lub tortownicę z odpinaną obręczą wysmarować masłem i posypać lekko mąką.

Ciasto rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć do formy wylepiając boki .Nakłuć widelcem.

Papier do pieczenia posmarować obficie olejem kokosowym i tą tłustą stroną przełożyć na ciasto. Wysypać na niego obciążenie ( np. Drobna fasolka lub ryż)

Z obciążeniem piec 25 minut. Wyjąć i studzić 10 min po czym zdjąć ostrożnie papier. 

Posmarować spód rozbełtanym jajkiem i ponownie piec w 185 st przez 15 minut. Po czym zmniejszyć na 160 stopni i piec sam dół 5 minut. 

Studzić na kratce przez min 1 h, nie wyciągać z formy gdy ciepły.

Nadzienie:

  • 300 g wiśni mrożonych
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki skrobii ziemniaczanej
  • Beziki do dekoracji około 1 garść 

Wiśnie zagotować do puszczenia soku, odcedzić. Z powstałego soku odmierzyć 3/4 szklanki i zagotować.  W 2 łyżkach soku rozpuścić skrobię i dołożyć do soku. Gotować aż do otrzymania gęstego kisielu/frużeliny. Odmierz 1/2 szklanki gęstego kisielu i ostudź. 

Wiśnie zagotuj osobno i zagęść lekko skrobią aby otrzymać wiśnie w sosie. 

Zmiksuj mascarpone z cukrem, sokiem z cytryny i wiśniowym kisielem na gładko. Krem przechowuj w lodówce, przed podaniem wyłóż na spód maślany i ozdób wiśniami oraz bezami.

Zobacz wpis na mazurek z czekoladą i orzechami KLIK

Mazurek zachwyca swą świeżością i delikatnym smakiem. Nie jest za słodki, przełamany lekko karną wiśnią, polecam. Niech to będzie Twój pyszny wypiek !

Smacznego

Magda Smakowepasje

-jak-zrobis-kruche-ciasto

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.